Burse - Fonduri mutuale

AIPC: Relaxarea cerinţelor de raportare dăunează pieţei de capital

AIPC: Relaxarea cerinţelor de raportare dăunează...

Autor: Radu Bostan

30.10.2015, 00:04 275

Relaxarea cerinţelor de transpa­renţă prin eliminarea obligaţiei ca societăţile listate să publice rapoarte trimestriale, demers propus de Autori­tatea de Supraveghere Financiară (ASF), va scădea vizibilitatea emi­ten­ţilor din România şi va dăuna pieţei de ca­pital în ansamblu, sus­ţine Aso­ciaţia Investi­to­ri­lor pe Piaţa de Capital (AIPC).

ASF a supus dez­ba­terii publice un proiect de lege privind emitenţii, care, printre altele, elimină cerinţa ca societăţile tran­zac­ţionate pe pieţe reglementate să pună la dispoziţia investi­torilor şi raportări trimestriale, pe lângă cele anuale şi semestriale.

„O piaţă de capital precum cea din România nu se află în poziţia de a relaxa cerinţele de raportare periodică aplicabile emitenţilor“, arată însă AIPC într-un comunicat.

„Dimpotrivă, considerăm că este benefică menţinerea unor cerinţe de raportare trimestrială, astfel încât potenţialii investitori să poată avea cât mai multe informaţii des­pre societăţile în care intenţionează să inves­tească. Practic, o mai mare trans­pa­renţă a emiten­ţi­lor se va traduce într-o mai bună vizibilitate a pieţei de capital din România.“

Asociaţia mai cri­tică proiectul şi pentru că extinde termenul de publicare a raportului semestrial de la două luni la trei luni de la închiderea perioadei de raportare.

„Un asemenea termen apare şi mai exagerat prin corelare cu elimi­narea raportărilor trimestriale, pentru că lipseşte investitorii pentru o lungă perioadă de timp de date în timp real despre emitenţi“, arată AIPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO