AIPC: Relaxarea cerinţelor de raportare dăunează pieţei de capital

Autor: Radu Bostan 30.10.2015

Relaxarea cerinţelor de transpa­renţă prin eliminarea obligaţiei ca societăţile listate să publice rapoarte trimestriale, demers propus de Autori­tatea de Supraveghere Financiară (ASF), va scădea vizibilitatea emi­ten­ţilor din România şi va dăuna pieţei de ca­pital în ansamblu, sus­ţine Aso­ciaţia Investi­to­ri­lor pe Piaţa de Capital (AIPC).

ASF a supus dez­ba­terii publice un proiect de lege privind emitenţii, care, printre altele, elimină cerinţa ca societăţile tran­zac­ţionate pe pieţe reglementate să pună la dispoziţia investi­torilor şi raportări trimestriale, pe lângă cele anuale şi semestriale.

„O piaţă de capital precum cea din România nu se află în poziţia de a relaxa cerinţele de raportare periodică aplicabile emitenţilor“, arată însă AIPC într-un comunicat.

„Dimpotrivă, considerăm că este benefică menţinerea unor cerinţe de raportare trimestrială, astfel încât potenţialii investitori să poată avea cât mai multe informaţii des­pre societăţile în care intenţionează să inves­tească. Practic, o mai mare trans­pa­renţă a emiten­ţi­lor se va traduce într-o mai bună vizibilitate a pieţei de capital din România.“

Asociaţia mai cri­tică proiectul şi pentru că extinde termenul de publicare a raportului semestrial de la două luni la trei luni de la închiderea perioadei de raportare.

„Un asemenea termen apare şi mai exagerat prin corelare cu elimi­narea raportărilor trimestriale, pentru că lipseşte investitorii pentru o lungă perioadă de timp de date în timp real despre emitenţi“, arată AIPC.