Burse - Fonduri mutuale

Acum investitorii sunt mai degraba tentati sa scada pretul actiunilor la Bursa

Acum investitorii sunt mai degraba tentati sa scada pretul actiunilor
16.05.2010, 23:09 36

In perioada urmatoare brokerii asteapta o confirmare a trenduluidescendent in care Bursa s-a inscris, directie data in principal depietele externe, dupa ce corectiile au lovit puternic pe pieteleeuropene la finele saptamanii trecute.

"Credin continuare ca suntem la inceputul unui trend descendent, iarconfirmarea ar putea veni in perioada urmatoare. Daca piata nuretesteaza si depaseste maximele de la inceputul lui aprilie, estefoarte probabil sa vedem accentuarea trendului descendent pana laminimele din 2009, in conditiile in care contextul economicinternational este mai grav decat cel de dinaintea prabusiriiLehman Brothers", a declarat Ovidiu Serdean, broker in cadrulsocietatii de intermediere IFB Finwest.

Bursa locala a inregistrat si vineri corectii ceva maiaccentuate, cea mai mare scadere la nivel de indici fiindconsemnata de BET-FI, care a pierdut 4,8% fata de sedinta dejoi.

Restul indicilor au consemnat in medie corectii de 1,7%.Scaderea de pe plan local a fost similara cu corectiileprincipalelor piete europene, care la nivelul indicelui paneuropeanEuro Stoxx 50 au coborat cu 4,7% fata de referinta.

"Cursul dolar-euro risca sa devina un fel de leader indicatorpentru investitori, iar in conditiile in care moneda europeana saafla fata de dolarul american la nivelul din 2008, inainte decaderea Lehman Brothers, nu este exclus sa vedem o coborare aindicilor la acelasi nivel ca atunci", a mai spus Serdean.

Societatile financiare (SIF-uri) au inregistrat vineri uneledintre cele mai mari corectii din piata, alimentate si de expirareadatei pentru inregistrare pentru dividend.

Cea mai mare corectie la aceasta categorie a fost consemnata detitlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu 7,6 procentefata de refe­rinta.

In top a urmat scaderea SIF Ol­tenia (SIF5), cu minus 5,4%, peun rulaj care a depasit 8,4 milioane de lei.

"Criza m-a invatat un lucru, daca in 2007 un pret de 5 lei peSIF Oltenia era considerat ieftin, iar actiunile erau apreciate cupotential de crestere la 7 lei, iar in mai putin de un an aceleasiactiuni la pretul de 0,3 lei erau considerate scumpe, mi-am datseama ca pretul este dat de perceptia investitorilor la un anumitmoment. In momentul de fata, cred ca investitorii sunt tentati maidegraba sa scada preturile", a mai precizat Serdean.

De la inceputul lunii indicele BET a inregistrat o scadere depeste 6,5%, in timp ce societatile financiare au pierdut aproape15%, in prezent fiind cu doar 5% mai scumpe decat in decembrie2009.

"Pentru piata locala nu vad factori care sa duca la o retestarea maximelor din aprilie. Nu avem puterea sa facem nota discordantafata de bursele europene si nici contextul intern nu este unulfavorabil. In plus, am vazut ca nici rezultatele trimestriale increstere raportate de unele companii locale nu au dus la o evolutiepozitiva a Bursei. Ca urmare cred ca probabilitatea de a continuasi chiar accelera trendul descendent este mai mare", a incheiatSerdean.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1), care au scazutputernic vineri, dupa expirarea datei de inregistrare pentrudividend.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL), dupa ce compania aanuntat vineri un profit in crestere cu 6,6%.
  • Evolutia titlurilor Antibiotice Iasi (ATB), dupa ce compania apublicat rezultatele trimestriale si a anuntat o crestere aafacerilor de 3,3%.
  • Evolutia actiunilor producatorului de tevi ArcelorMittalTubular Products (PTRO), dupa scaderea profitului la trimestru la34,3 milioane de lei.
  • Evolutia actiunilor SIF Oltenia (SIF5), care continua corectia,cu scaderi de peste 4%, pe un volum sustinut, de peste 5 milioanede lei zilnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO