Acum investitorii sunt mai degraba tentati sa scada pretul actiunilor la Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 16.05.2010

In perioada urmatoare brokerii asteapta o confirmare a trendului descendent in care Bursa s-a inscris, directie data in principal de pietele externe, dupa ce corectiile au lovit puternic pe pietele europene la finele saptamanii trecute.

"Cred in continuare ca suntem la inceputul unui trend descendent, iar confirmarea ar putea veni in perioada urmatoare. Daca piata nu retesteaza si depaseste maximele de la inceputul lui aprilie, este foarte probabil sa vedem accentuarea trendului descendent pana la minimele din 2009, in conditiile in care contextul economic international este mai grav decat cel de dinaintea prabusirii Lehman Brothers", a declarat Ovidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Bursa locala a inregistrat si vineri corectii ceva mai accentuate, cea mai mare scadere la nivel de indici fiind consemnata de BET-FI, care a pierdut 4,8% fata de sedinta de joi.

Restul indicilor au consemnat in medie corectii de 1,7%. Scaderea de pe plan local a fost similara cu corectiile principalelor piete europene, care la nivelul indicelui paneuropean Euro Stoxx 50 au coborat cu 4,7% fata de referinta.

"Cursul dolar-euro risca sa devina un fel de leader indicator pentru investitori, iar in conditiile in care moneda europeana sa afla fata de dolarul american la nivelul din 2008, inainte de caderea Lehman Brothers, nu este exclus sa vedem o coborare a indicilor la acelasi nivel ca atunci", a mai spus Serdean.

Societatile financiare (SIF-uri) au inregistrat vineri unele dintre cele mai mari corectii din piata, alimentate si de expirarea datei pentru inregistrare pentru dividend.

Cea mai mare corectie la aceasta categorie a fost consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu 7,6 procente fata de refeĀ­rinta.

In top a urmat scaderea SIF OlĀ­tenia (SIF5), cu minus 5,4%, pe un rulaj care a depasit 8,4 milioane de lei.

"Criza m-a invatat un lucru, daca in 2007 un pret de 5 lei pe SIF Oltenia era considerat ieftin, iar actiunile erau apreciate cu potential de crestere la 7 lei, iar in mai putin de un an aceleasi actiuni la pretul de 0,3 lei erau considerate scumpe, mi-am dat seama ca pretul este dat de perceptia investitorilor la un anumit moment. In momentul de fata, cred ca investitorii sunt tentati mai degraba sa scada preturile", a mai precizat Serdean.

De la inceputul lunii indicele BET a inregistrat o scadere de peste 6,5%, in timp ce societatile financiare au pierdut aproape 15%, in prezent fiind cu doar 5% mai scumpe decat in decembrie 2009.

"Pentru piata locala nu vad factori care sa duca la o retestare a maximelor din aprilie. Nu avem puterea sa facem nota discordanta fata de bursele europene si nici contextul intern nu este unul favorabil. In plus, am vazut ca nici rezultatele trimestriale in crestere raportate de unele companii locale nu au dus la o evolutie pozitiva a Bursei. Ca urmare cred ca probabilitatea de a continua si chiar accelera trendul descendent este mai mare", a incheiat Serdean.

De urmarit astazi