Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom au fost batute in ultima luna de titlurile Erste

Actiunile Petrom au fost batute in ultima luna de titlurile Erste
15.10.2009, 23:10 26

Actiunile Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companieromaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, au intrat inultima luna intr-un con de umbra, in conditiile in caretranzactiile cu aceste titluri au scazut la 17,9 mil. lei (4,3 mil.euro), adica mai putin de 1 mil. lei pe zi.

In comparatie, tranzactiile cu titlurile bancii austriece Erste(EBS), actionarul majoritar al BCR, s-au realizat in aceeasiperioada in valoare de 22,5 mil. lei (5,4 mil. euro). Ieri,tranzactiile cu titluri Erste se ridicau la peste 2,3 mil. lei, intimp ce schimburile cu actiuni Petrom se situau in jurul a 1 mil.lei.

Asta in conditiile in care titlurile SNP se numara printre"vedetele" Bursei de la Bucuresti, in timp ce pentru actiunileErste piata de la Bucuresti este abia a treia din punctul de vedereal rulajului, cele mai mari tranzactii derulandu-se pe pietele dela Viena si Praga.

"Actiunile Petrom sunt in general tranzactionate mai mult deinvestitorii straini sau de cei autohtoni mai mari care au unorizont de timp mai lung ca asteptari. Avand in vedere evolutiacotatiei acestei actiuni, pentru majoritatea investitorilor nu estefoarte atractiva cumpararea in acest moment, deoarece potentialulde crestere este destul de limitat si pretul nu este foarte scazutcomparativ cu multe alte companii. Trebuie sa tinem cont si defaptul ca exista multe companii cum ar fi SIF-urile sau companiilecu capitalizare mica si profitabilitate buna care au tinut capul deafis, iar investitorii au preferat sa le tranzactioneze pe acestea,prin prisma randamentelor foarte bune pe care sa le aduc intr-untimp relativ scurt", spune Gabriel Necula, directorul adjunct deoperatiuni la Prime Transaction.

Razvan Pasol, directorul societatii de brokeraj IntercapitalInvest, spune ca Petrom a devenit o actiune mult mai stabila chiardecat alte titluri de tipul blue-chips.

"Contextul actual este mai volatil si riscant, pe actiuni precumPetrom intrand investitori mari, institutionali, care nu mai suntatat de prezenti in Romania. SNP nu mai este atat de cautata si ainceput sa fie perceputa precum actiunile Transgaz sauTranselectrica. Practic, Petrom a devenit in ultimii ani o actiunestabila", spune Pasol. De la inceputul anului, actiunile Petrom aucastigat circa 50%, in timp ce actiunile Erste au urcat cu peste130%.

Evolutia Petrom este influentata in opinia brokerilor si deevolutia internationala a pretului petrolului, care s-a stabilizatin ultima vreme in jurul cotatiei de 70 de dolari pe baril.

"In ultimul timp s-a observat si pe marile companii petrolieredin Europa sau SUA ca nu a existat o atractivitate pentruinvestitori in comparatie cu alte domenii precum cel bancar sau celindustrial. Ma astept sa urmeze o revenire in atentiainvestitorilor a companiilor petroliere in urmatoarea perioada dupace se va mai calma valul de optimism generalizat pe domeniulfinanicar", spune Necula.

Cele mai tranzactionate titluri de pe Bursa raman SIF-urile, inspecial SIF Oltenia si SIF Moldova, urmate de cele doua bancilocale, BRD si Banca Transilvania. Titlurile Dafora au urcatputernic in preferintele investitorilor, dupa ce au castigat 300%in ultimele sapte luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO