Actiunile Petrom au fost batute in ultima luna de titlurile Erste

Autor: Rares Jitianu 15.10.2009

Actiunile Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, au intrat in ultima luna intr-un con de umbra, in conditiile in care tranzactiile cu aceste titluri au scazut la 17,9 mil. lei (4,3 mil. euro), adica mai putin de 1 mil. lei pe zi.

In comparatie, tranzactiile cu titlurile bancii austriece Erste (EBS), actionarul majoritar al BCR, s-au realizat in aceeasi perioada in valoare de 22,5 mil. lei (5,4 mil. euro). Ieri, tranzactiile cu titluri Erste se ridicau la peste 2,3 mil. lei, in timp ce schimburile cu actiuni Petrom se situau in jurul a 1 mil. lei.

Asta in conditiile in care titlurile SNP se numara printre "vedetele" Bursei de la Bucuresti, in timp ce pentru actiunile Erste piata de la Bucuresti este abia a treia din punctul de vedere al rulajului, cele mai mari tranzactii derulandu-se pe pietele de la Viena si Praga.

"Actiunile Petrom sunt in general tranzactionate mai mult de investitorii straini sau de cei autohtoni mai mari care au un orizont de timp mai lung ca asteptari. Avand in vedere evolutia cotatiei acestei actiuni, pentru majoritatea investitorilor nu este foarte atractiva cumpararea in acest moment, deoarece potentialul de crestere este destul de limitat si pretul nu este foarte scazut comparativ cu multe alte companii. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca exista multe companii cum ar fi SIF-urile sau companiile cu capitalizare mica si profitabilitate buna care au tinut capul de afis, iar investitorii au preferat sa le tranzactioneze pe acestea, prin prisma randamentelor foarte bune pe care sa le aduc intr-un timp relativ scurt", spune Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Razvan Pasol, directorul societatii de brokeraj Intercapital Invest, spune ca Petrom a devenit o actiune mult mai stabila chiar decat alte titluri de tipul blue-chips.

"Contextul actual este mai volatil si riscant, pe actiuni precum Petrom intrand investitori mari, institutionali, care nu mai sunt atat de prezenti in Romania. SNP nu mai este atat de cautata si a inceput sa fie perceputa precum actiunile Transgaz sau Transelectrica. Practic, Petrom a devenit in ultimii ani o actiune stabila", spune Pasol. De la inceputul anului, actiunile Petrom au castigat circa 50%, in timp ce actiunile Erste au urcat cu peste 130%.

Evolutia Petrom este influentata in opinia brokerilor si de evolutia internationala a pretului petrolului, care s-a stabilizat in ultima vreme in jurul cotatiei de 70 de dolari pe baril.

"In ultimul timp s-a observat si pe marile companii petroliere din Europa sau SUA ca nu a existat o atractivitate pentru investitori in comparatie cu alte domenii precum cel bancar sau cel industrial. Ma astept sa urmeze o revenire in atentia investitorilor a companiilor petroliere in urmatoarea perioada dupa ce se va mai calma valul de optimism generalizat pe domeniul finanicar", spune Necula.

Cele mai tranzactionate titluri de pe Bursa raman SIF-urile, in special SIF Oltenia si SIF Moldova, urmate de cele doua banci locale, BRD si Banca Transilvania. Titlurile Dafora au urcat puternic in preferintele investitorilor, dupa ce au castigat 300% in ultimele sapte luni.