Bănci și Asigurări

ZF Live. Cum văd bancherii măsurile de creştere a fiscalităţii în România, de taxare suplimentară a băncilor? Ce efecte pot să apară? Mădălina Teodorescu, director general adjunct retail, BRD: În prezent, nu vedem dificultăţi la plata ratelor bancare, dar este clar că nişte măsuri fiscale care ar copleşi, ar împovăra datoria cetăţeanului ar contribui la acest aspect

Autor: Claudia Medrega

11.09.2023, 17:25 539

„Gândirea mea este pur comercială. Nu sunt politician. Istoric, noi avem o problemă de colectare la nivelul bugetului statului. Important este cum să colectăm taxele care nu sunt colectate, mai degrabă decât să adăugăm taxe noi“, consideră Mădălina Teodorescu, director general adjunct retail al BRD.

Clienţii băncilor care au credite nu au avut până acum dificultăţi la plata ratelor lunare, nivelul ratei credi­telor neperformante (NPL-non-performing loans) coborând la minime istorice, de sub 3% din total împrumuturi la nivelul sistemului bancar. Însă aplicarea unor măsuri fiscale care ar copleşi, care ar împovăra românii, ar contribui la acest aspect, spune Mădălina Teodorescu, director general adjunct retail la BRD-SocGen, a treia cea mai mare bancă după active.

„Prima dată oamenii nu mai economisesc şi apoi încep dificultăţile în a-şi achita datoriile lunare. În momentul de faţă, nu vedem aceste dificultăţi, dar este clar că nişte măsuri fiscale care ar copleşi sau ar împovăra datoria cetăţeanului ar contribui la acest aspect. Noi nu facem predicţiile acestea pentru că, în ultimii ani, tot timpul când au existat dezbateri şi idei ele s-au lansat spre consultare. Cred că de-a lungul timpului s-au găsit nişte soluţii care să nu afecteze în cele din urmă economia. Scopul nu este să afecteze economia. Scopul presupun că este să o îmbunătăţim“, a spus directorul general adjunct retail al BRD în cadrul emisiunii de business ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO