Bănci și Asigurări

ZF Live. Bogdan Neacşu, vicepreşedinte Garanti Bank: În 2017 mă aştept să vedem acţiuni mai concrete pe linia de vânzare-cumpărare în sistemul bancar românesc

Autor: Cristina Bellu

09.03.2017, 19:10 446
„Rentabi­lită­ţi­le în această zonă sunt încă suficient de mari încât să merite să investeşti în sistemul bancar românesc.“
 
Consolidarea sistemului bancar prin apa­riţia unor deal-uri de vânzare-cumpă­rare mai aproape de concretizare, precum şi pu­nerea în practică a unor noi strategii de a face business în piaţa serviciilor financiare re­prezintă principalele scenarii pe care le in­dică pentru anul acesta Bogdan Neacşu, vice­preşedinte al Garanti Bank România.
 
„Anul acesta mă aştept să vedem ac­ţiuni mai concrete pe linia consolidării siste­mului ban­car. Mă aştept să apară deal-uri de vân­zare-cumpărare mai aproape de con­cre­tizare şi, ulterior, mă aştept să vedem şi alte stra­tegii de a face business în piaţa serviciilor fi­nanciare. În momentul de faţă există un nu­măr suficient de vânzători care şi-au ex­primat intenţii clare de  a vinde, aşa cum exis­tă mulţi cumpărători dintre jucătorii locali dis­puşi să consolideze astfel de businessuri“, a spus vicepreşedintele Garanti Bank România.
 
În opinia lui Bogdan Neacşu, să cumperi o bancă în România reprezintă o oportu­ni­tate atât pentru cei care au deja un business în do­meniu, cât şi pentru jucătorii noi care do­resc să intre în piaţa bancară.
 
„Rentabi­lită­ţi­le în această zonă sunt încă suficient de mari încât să merite să investeşti în sistemul bancar românesc.“
 
Referindu-se la perspectivele creditării, vicepreşedintele apreciază că există suficientă lichiditate în sistem care ar trebui redirijată către economia locală.
 
„Indicatorii la nivel de sistem, cel puţin la sfârşitul lunii decembrie 2016, ne arată că ra­por­tul credite vs. depozite este situat la un ni­vel de aproximativ 80%, acest lucru indi­când că există suficientă lichiditate în sistem care tre­buie redirijată către economia locală.
 
Eco­­no­mia creşte. A crescut în 2016, iar pre­dic­ţiile pentru 2017 sunt în favoarea unor creş­­teri eco­nomice sustenabile. Există sufi­cien­te pro­iec­te finanţabile, fie că vorbim des­pre an­tre­pre­norii locali, fie că vorbim despre cei străini.“
 
Dacă în 2016 creşterea economică a fost marcată de creşterea consumului, pentru anul acesta Bogdan Neacşu anticipează tem­pe­rarea consumului. „Acesta este un lucru bun, pentru că nu putem să avem creştere eco­nomică bazată doar pe consum. Trebuie să ne reorientăm către investiţii în teh­nologie, infrastructură, în investiţiile pe termen lung.“
 
2016 a fost marcat de o creştere a cre­di­tului în investiţii pe termen mediu (3-5 ani) în cadrul companiilor, mai spune vicepre­şe­dintele Garanti Bank.
 
„Chiar dacă a fost o creş­tere modică, această evoluţie indică un prim semnal de revigorare a segmentului menţionat faţă  de anii anteriori. Credem că şi anul acesta investitorii cu capital autohton sau străin vor continua să-şi menţină investi­ţiile în retehnologizare şi infrastructură“.
 
În vizunea acestuia, piaţa creditelor este departe de a fi epuizată. „Dacă analizăm din per­spectiva concurenţei este adevărat că sis­temul bancar s-a focusat mereu pe acelaşi seg­ment de clienţi, dar cred că există o masa im­portantă care nu a fost adresată încă. Nu mă refer neapărat la zona rurală, ci mai repe­de la celelalte oraşe în afara reşedinţelor de ju­deţ. Cifrele ne arată că vorbim în conti­nua­re de o mare masa de populaţie - persoane fi­zice sau juridice, care nu a  fost adresată. Acest lucru înseamnă că băncile trebuie să-şi asu­me în primul rând un rol şi să facă nişte in­vestiţii în acestă zonă. Observăm că mo­delele de business din ultimii ani ale băncilor nu au privit acest segment. Toate s-au orien­tat către eficientizare, către restângerea acti­vi­tăţilor sau către curăţarea portofoliilor.“
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO