Bănci și Asigurări

Wood & Co.: Expunerea Erste Bank prin produse structurate, un risc gestionabil

04.06.2008, 21:50 32

Expunerea Erste Bank la produsele structurate, in suma de 3 miliarde de euro, a descurajat multi investitori si a dus la deprecierea actiunilor bancii in ultimul an, cu 20%, dar riscul asociat acestor instrumente financiare este considerat ca fiind gestionabil de analistii bancii de investitii cehe Wood Company.
Produsele structurate sunt instrumente financiare complexe care pot sa ia diverse forme, fiind folosite de institutii, inclusiv banci, pentru a se proteja de riscuri. Globalizarea este unul dintre factorii care influenteaza puternic modul de distribuire, dezvoltare si utilizare al produselor structurate. "Cu plasamente in produse structurate reprezentand 23% din capital si in conditiile in care plasamentele cu rating sub pragul BBB au o pondere de numai 3% din capital, Erste Bank este mai putin expusa decat bancile din vestul Europei si SUA", se arata intr-un raport al Wood & Co.
Analistii apreciaza ca portofoliul Erste are o calitate ridicata si este provizionat corespunzator, avand in vedere ca banca nu are investitii directe pe piata creditelor ipotecare din SUA, ca un procent de 87% din expunerea sa are rating A sau superior si ca 61% din expunerea cu un rating mai redus de A este acoperita.
Expunerea Erste Bank la produsele structurate, de 23% din capital, este considerata totusi suficient de mare ca sa dea motive de ingrijorare, dar banca este mai putin expusa decat unele institutii de credit vest-europene sau americane.
Banca austriaca a constituit deja provizioane de 219 milioane de euro, reprezentand 1,5% din capitalizarea sa de piata, si nu se asteapta sa mai fie nevoie de astfel de operatiuni in viitor
Reprezentantii Wood & Co. apreciaza ca Erste este cel putin la fel de bine acoperita la risc ca si alte banci, dar considera ca se afla intr-o pozitie mai dificila decat KBC si Commerzbank, fiind in ansamblu mai expusa la piata din SUA si avand un portofoliu cotat cu un rating mai redus. Faptul ca nu este expusa direct la piata ipotecara din SUA pare a fi un avantaj pentru Erste in acest moment, apreciaza Wood & Co.
Cel mai important risc legat de actiunile Erste Bank ar fi o eventuala diminuare a ratingului portofoliului sau de produse structurate, care ar putea sa impuna constituirea altor provizioane. "Desi credem ca Erste Bank este provizionata corespunzator, riscul ramane, in special in ceea ce priveste componenta din portofoliu care are rating A, reprezentand 950 de milioane de euro, respectiv 35% din portofoliu", se spune in raport.
Astfel, presupunand ca ratingul pentru aceasta componenta ar fi revizuit in sens negativ, va fi necesara constituirea unor provizioane in suma de 100 mil. euro (1,9% din capitalizarea de piata), conform estimarilor analistilor. In prezent, acesta este considerat un scenariu pesimist, in conditiile in care Erste nu are expunere pe piata creditelor ipotecare din SUA, astfel ca ar trebui sa fie la adapost de o eventuala diminuare a ratingului.
"Ramanem cumparatori de actiuni Erste Bank", afirma analistii bancii cehe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO