Bănci și Asigurări

Valoarea bursiera a Asirom, aproape de 100 mil. euro

20.01.2005, 00:00 25

Valoarea bursiera a celei de-a doua companii de asigurari de pe piata romaneasca din punctul de vedere al cotei de piata,  Asirom Bucuresti a atins ieri 98 milioane de euro, in urma cresterii puternice a actiunilor companiei din ultimele zile. Actiunile Asirom au atins ieri un nou maxim istoric de 4.950 lei/actiune, in crestere cu 25% fata de inceputul anului.
Actiunile Asirom au fost ieri printre cele mai lichide de la Bursa Electronica RASSAQ, cu operatiuni in valoare de 1,1 miliarde de lei. Actiunile companei sunt listate la categoria a II-a a pietei. Cresterea actiunilor companiei din ultimele doua saptamani a coincis cu tendinta puternic ascendenta a majoritatii actiunilor de pe piata de capital.
Ultimele rezultate pentru Asirom indica o crestere a primelor brute subscrise in 2004 fata de 132 milioane de euro in 2003. Compania are o cota de piata de aproximativ 18% pe piata asigurariolor generale.
Asirom este detinuta in proportie de 51 % de omul de afaceri Ioan Niculae prin intermediul companiei InterAgro si al rafinariei Astra Romana. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii Broadhurst, care detine aproape 20% din actiuni.
Printre putinele companii de pe piata care nu s-a inscris pe tendinta generala de crestere a pietei s-au numarat cele ale companiei de asigurari ARDAF din Cluj-Napoca.
Actionarul majoritar al societatii, Ovidiu Tender a fost chemat recent de procurorii care se ocupa de cazul Rafo pentru a-i prezenta acuzatiile care i se aduc. El a declarat ca a fost invinuit, dar ca este nevinovat pentru ca nu a avut nici un fel de afacere cu Rafo.
Desi si-a mai revenit ieri, cotatia de pe piata a actiunilor ARDAF este cu aproximativ 20% mai mica decat cea din ultima zi a anului trecut. Capitalizarea bursiera a ARDAF depaseste cu putin 5 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO