Bănci și Asigurări

Unita, pe profit in aprilie dupa finalizarea restructurarii interne

Unita, pe profit in aprilie dupa finalizarea restructurarii interne

Unita a urcat trei locuri pe piata asigurarilor generale, pana pe pozitia a cincea

11.06.2007, 22:59 26

Compania de asigurari generale Unita, membra a grupului Vienna Insurance, a trecut pe profit la sfarsitul lunii aprilie dupa ce anul trecut inregistrase o pierdere de 21,39 milioane lei (6 milioane de euro). Rezultatul pe primele patru luni ale lui 2007 a depasit previziunile companiei, potrivit carora Unita ar fi trebuit sa ajunga la brake-even abia la sfarsitul anului.
"In luna aprilie a acestui an, odata cu incheierea planului intern de restructurare, Unita a intrat pe profit. Profitul realizat la 30 aprilie 2007 a fost de 1,9 milioane de lei (0,6 mil. euro), iar datele preliminare pentru luna mai confirma aceasta tendinta pozitiva", a declarat pentru ZF Iulian Dumitru, presedintele si directorul general Unita.
Asiguratorul a intrat in primavara anului trecut printr-un proces de restructurare ca urmare a deciziei actionarului principal Vienna Insurance Group de a specializa Unita intr-o companie de asigurari generale. In urma acestei hotarari, Unita a transferat portofoliul asigurarilor de viata catre Omniasig Viata, o alta companie membra a grupului austriac Vienna Insurance, si a preluat asigurarile non-agricole de la Agras pentru a permite acesteia din urma sa specializeze pe asigurari agricole.
"Unita a eficientizat reteaua proprie de vanzare, a carei activitate se bazeaza in prezent pe conceptul de centru de profit", a explicat Dumitru rezultatele pozitive inregistrate de Unita in acest an. Compania a trecut pe primul trimestru al acestui an de pe locul opt in 2006 pe cinci in topul jucatorilor ce activeaza pe piata asigurarilor generale dupa ce a subscris pe primele trei luni ale lui 2007 prime brute in valoare de 146,2 milioane de lei (43,3 milioane de euro), in crestere cu 92% fata de perioada similara a anului 2006. Evolutia Unita in acest interval a fost de circa 2,5 ori mai mare decat ritmul de crestere de 37% inregistrat de piata asigurarilor generale pe primele trei luni ale anului 2007.
Nivelul primelor brute subscrise de Unita pe primele cinci luni ale anului in curs a fost de 200 mil. lei (59 mil. euro), in timp ce valoarea daunelor a fost de 79 mil. lei (23,4 mil. euro). "Activitatea de lichidare a daunelor s-a imbunatatit constant. In prezent, dosarele de dauna se platesc in maximum 14 zile de la data depunerii ultimului document la dosarul de dauna", a spus Dumitru.
Compania de asigurari are un capital social de 114,1 milioane de lei (33,8 mil. euro), actionarii Unita fiind Omniasig cu o participatie de 55% si Vienna Insurance Group cu 44,9979%, restul de 0,0008% din actiuni fiind detinute de patru persoane fizice.
Vienna Insurance Group a subscris pe primul trimestru al acestui an in Romania prime brute in valoare de 106,2 milioane euro, in crestere cu 75,3% fata de perioada similara a anului trecut. Evolutia grupului austriac, care detine companiile Omniasig, Omniasig Viata, Unita si Agras, il plaseaza pe primul loc in topul asiguratorilor romani in conditiile in care Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat venituri de 98 mil. euro pe primul trimestru al anului in curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO