Unita, pe profit in aprilie dupa finalizarea restructurarii interne

Autor: Lavinia Marin 11.06.2007
Compania de asigurari generale Unita, membra a grupului Vienna Insurance, a trecut pe profit la sfarsitul lunii aprilie dupa ce anul trecut inregistrase o pierdere de 21,39 milioane lei (6 milioane de euro). Rezultatul pe primele patru luni ale lui 2007 a depasit previziunile companiei, potrivit carora Unita ar fi trebuit sa ajunga la brake-even abia la sfarsitul anului.
"In luna aprilie a acestui an, odata cu incheierea planului intern de restructurare, Unita a intrat pe profit. Profitul realizat la 30 aprilie 2007 a fost de 1,9 milioane de lei (0,6 mil. euro), iar datele preliminare pentru luna mai confirma aceasta tendinta pozitiva", a declarat pentru ZF Iulian Dumitru, presedintele si directorul general Unita.
Asiguratorul a intrat in primavara anului trecut printr-un proces de restructurare ca urmare a deciziei actionarului principal Vienna Insurance Group de a specializa Unita intr-o companie de asigurari generale. In urma acestei hotarari, Unita a transferat portofoliul asigurarilor de viata catre Omniasig Viata, o alta companie membra a grupului austriac Vienna Insurance, si a preluat asigurarile non-agricole de la Agras pentru a permite acesteia din urma sa specializeze pe asigurari agricole.
"Unita a eficientizat reteaua proprie de vanzare, a carei activitate se bazeaza in prezent pe conceptul de centru de profit", a explicat Dumitru rezultatele pozitive inregistrate de Unita in acest an. Compania a trecut pe primul trimestru al acestui an de pe locul opt in 2006 pe cinci in topul jucatorilor ce activeaza pe piata asigurarilor generale dupa ce a subscris pe primele trei luni ale lui 2007 prime brute in valoare de 146,2 milioane de lei (43,3 milioane de euro), in crestere cu 92% fata de perioada similara a anului 2006. Evolutia Unita in acest interval a fost de circa 2,5 ori mai mare decat ritmul de crestere de 37% inregistrat de piata asigurarilor generale pe primele trei luni ale anului 2007.
Nivelul primelor brute subscrise de Unita pe primele cinci luni ale anului in curs a fost de 200 mil. lei (59 mil. euro), in timp ce valoarea daunelor a fost de 79 mil. lei (23,4 mil. euro). "Activitatea de lichidare a daunelor s-a imbunatatit constant. In prezent, dosarele de dauna se platesc in maximum 14 zile de la data depunerii ultimului document la dosarul de dauna", a spus Dumitru.
Compania de asigurari are un capital social de 114,1 milioane de lei (33,8 mil. euro), actionarii Unita fiind Omniasig cu o participatie de 55% si Vienna Insurance Group cu 44,9979%, restul de 0,0008% din actiuni fiind detinute de patru persoane fizice.
Vienna Insurance Group a subscris pe primul trimestru al acestui an in Romania prime brute in valoare de 106,2 milioane euro, in crestere cu 75,3% fata de perioada similara a anului trecut. Evolutia grupului austriac, care detine companiile Omniasig, Omniasig Viata, Unita si Agras, il plaseaza pe primul loc in topul asiguratorilor romani in conditiile in care Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat venituri de 98 mil. euro pe primul trimestru al anului in curs.