Bănci și Asigurări

Unele banci au solicitat irational plafoane pentru „Prima casa” 2

Unele banci au solicitat irational plafoane pentru „Prima casa” 2
11.03.2010, 23:10 39

Peste 80% din creditele prin programul guvernamental "Primacasa" au fost acordate insa de numai patru banci. Cu riscuripractic inexistente si cu plafoane de garantii mult mai mari decatcapacitatea lor de absorbtie, unele banci tot nu ies din starea deinghet a creditarii si nu vor acorda prea multe credite nici in2010.

"Unele banci au solicitat aproape irational plafoane inprogramul «Prima casa» 2. Nu ma puneti sa nominalizez, dar dupaparerea mea, nu au cum sa le foloseasca. Plafoanele neutilizate sevor redistribui in raport cu ceea ce va consemna fiecare banca", adeclarat ieri presedintele Fondului National de Garantare aCreditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) Aurel Saramet.

"Prima casa" 2 ar putea replica astfel experienta primeivariante a programului guvernamental in care unele banci au folositchiar si numai 20-30% din plafonul aprobat.

Bancherii spun la randul lor ca ritmul scazut al creditarii estecauzat si de o cerere redusa din partea clientilor, in conditiilein care nu multi romani sunt dispusi sa se angajeze la cheltuielisuplimentare in aceasta perioada.

"Trei, patru banci detin peste 80% din valoarea garantiiloracordate in programul «Prima casa» 1. Restul de 16 banci au primitdiferenta, valori infime. S-au impus bancile care beneficiaza de oretea extinsa si care au reusit sa isi adapteze mai rapid sistemeleinformatice", spune Aurel Saramet. El a nominalizat patru banci intopul celor care au absorbit cel mai mult din plafonul initial deun miliard de euro aprobat pentru "Prima casa" 1: BCR, BRD,Transilvania, Banca Romaneasca.

Pana la acest moment insa nu s-a publicat o situatie finala abancilor care au dat cele mai multe credite in prima varianta aprogramului "Prima casa".

16.564 de romani si-au cumparat pana acum credite cu garantiastatului. 72% dintre garantii au fost acordate pentru imobileconstruite inainte de 2007. Capitala detine 37% din valoareagarantiilor acordate in toata tara. Peste 52% au fost garantiiacordate pentru apartamente de doua camere si 25% pentruapartamente de trei camere. Doar 19% au cumparat o prima casa invaloare mai mare de 60.000 de euro, plafonul de garantare din primavarianta a programului guvernamental.

Cea de-a doua varianta a programului Prima Casa vine cu uncomision de garantare care trebuie platit fondului majorat de la0,37% la 0,49%. Saramet a mentionat ca fondul a inregistratpierderi de 39 miliarde de lei vechi (3,9 milioane de lei noi, n.red.), din derularea programului "Prima casa", comisioaneleincasate neacoperind cheltuielile operationale.

"Prima casa" 2 este functional doar pentru achizitia de locuintedeja construite, iar pentru cele care urmeaza sa fie dezvoltateprogramul va fi disponibil in zece zile, fiind necesar un nou actnormativ al Guvernului pentru a regla anumite aspecte legate deacest segment. Presedintele FNGCIMM a mentionat ca deja joi fondulva primi primele dosare de la BRD pentru varianta noua aprogramului "Prima casa" pentru achizitia de locuinte dejaconstruite.

Pe langa gestionarea garantiilor oferite de stat in programului"Prima casa", FNGCIMM are un alt scop, "de baza": sustinereaactivitatii IMM-urilor prin oferirea de garantii de pana la 80% dinvaloarea creditelor bancare de care au nevoie firmele.Valoareagarantiilor acordate de fond pentru creditele IMM-urilor a fost deaproape 400 milioane de euro in 2009, mai mult decat dublulinregistrat in 2008. Aceasta dinamica nu se explica insa prin noicredite de investitii contractate de firme.

"Din pacate sunt garantii suplimentare solicitate de bancipentru creditele deja acordate in anii anteriori", explicaSaramet.

Tocmai de aceea Fondul va primi o infuzie de capital din parteaactionarului principal, statul, de 223 mil. lei (55 mil. euro).Astfel, institutia va putea sustine credite de inca 1 mld. deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO