Unele banci au solicitat irational plafoane pentru „Prima casa” 2

Autor: Izabela Badarau 11.03.2010

16.500 de romani si-au cumparat pana acum case de 803 mil. € cu garantia statului.



Peste 80% din creditele prin programul guvernamental "Prima casa" au fost acordate insa de numai patru banci. Cu riscuri practic inexistente si cu plafoane de garantii mult mai mari decat capacitatea lor de absorbtie, unele banci tot nu ies din starea de inghet a creditarii si nu vor acorda prea multe credite nici in 2010.

"Unele banci au solicitat aproape irational plafoane in programul «Prima casa» 2. Nu ma puneti sa nominalizez, dar dupa parerea mea, nu au cum sa le foloseasca. Plafoanele neutilizate se vor redistribui in raport cu ceea ce va consemna fiecare banca", a declarat ieri presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) Aurel Saramet.

"Prima casa" 2 ar putea replica astfel experienta primei variante a programului guvernamental in care unele banci au folosit chiar si numai 20-30% din plafonul aprobat.

Bancherii spun la randul lor ca ritmul scazut al creditarii este cauzat si de o cerere redusa din partea clientilor, in conditiile in care nu multi romani sunt dispusi sa se angajeze la cheltuieli suplimentare in aceasta perioada.

"Trei, patru banci detin peste 80% din valoarea garantiilor acordate in programul «Prima casa» 1. Restul de 16 banci au primit diferenta, valori infime. S-au impus bancile care beneficiaza de o retea extinsa si care au reusit sa isi adapteze mai rapid sistemele informatice", spune Aurel Saramet. El a nominalizat patru banci in topul celor care au absorbit cel mai mult din plafonul initial de un miliard de euro aprobat pentru "Prima casa" 1: BCR, BRD, Transilvania, Banca Romaneasca.

Pana la acest moment insa nu s-a publicat o situatie finala a bancilor care au dat cele mai multe credite in prima varianta a programului "Prima casa".

16.564 de romani si-au cumparat pana acum credite cu garantia statului. 72% dintre garantii au fost acordate pentru imobile construite inainte de 2007. Capitala detine 37% din valoarea garantiilor acordate in toata tara. Peste 52% au fost garantii acordate pentru apartamente de doua camere si 25% pentru apartamente de trei camere. Doar 19% au cumparat o prima casa in valoare mai mare de 60.000 de euro, plafonul de garantare din prima varianta a programului guvernamental.

Cea de-a doua varianta a programului Prima Casa vine cu un comision de garantare care trebuie platit fondului majorat de la 0,37% la 0,49%. Saramet a mentionat ca fondul a inregistrat pierderi de 39 miliarde de lei vechi (3,9 milioane de lei noi, n. red.), din derularea programului "Prima casa", comisioanele incasate neacoperind cheltuielile operationale.

"Prima casa" 2 este functional doar pentru achizitia de locuinte deja construite, iar pentru cele care urmeaza sa fie dezvoltate programul va fi disponibil in zece zile, fiind necesar un nou act normativ al Guvernului pentru a regla anumite aspecte legate de acest segment. Presedintele FNGCIMM a mentionat ca deja joi fondul va primi primele dosare de la BRD pentru varianta noua a programului "Prima casa" pentru achizitia de locuinte deja construite.

Pe langa gestionarea garantiilor oferite de stat in programului "Prima casa", FNGCIMM are un alt scop, "de baza": sustinerea activitatii IMM-urilor prin oferirea de garantii de pana la 80% din valoarea creditelor bancare de care au nevoie firmele.Valoarea garantiilor acordate de fond pentru creditele IMM-urilor a fost de aproape 400 milioane de euro in 2009, mai mult decat dublul inregistrat in 2008. Aceasta dinamica nu se explica insa prin noi credite de investitii contractate de firme.

"Din pacate sunt garantii suplimentare solicitate de banci pentru creditele deja acordate in anii anteriori", explica Saramet.

Tocmai de aceea Fondul va primi o infuzie de capital din partea actionarului principal, statul, de 223 mil. lei (55 mil. euro). Astfel, institutia va putea sustine credite de inca 1 mld. de euro.