Bănci și Asigurări

Toamna a atenuat apetitul populatiei pentru credite

13.11.2006, 18:28 16

Lunile de toamna au adus o incetinire a activitatii de acordare de credite, numarul interogarilor privind potentialii clienti adresate de bancile comerciale Biroului de Credit coborand semnificativ in aceasta perioada.
In septembrie, la Biroul de Credit au venit 453.000 de interogari, cel mai scazut nivel din aprilie. In luna august, fusese atins un record absolut, de 534.000 de interogari. A doua luna de toamna a adus doar o revenire usoara, numarul interogarilor urcand marginal, la aproximativ 463 de mii de interogari. Aceasta in conditiile in care din septembrie inca o banca a devenit participant activ la sistemul Biroului.
"Bancile au incetinit activitatea de creditare. Septembrie si octombrie nu au fost luni foarte bune, ramanand sub intervalul mai-august. Nici luna noiembrie nu a inceput promitator", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
Ramane de vazut daca ofertele de sarbatori vor reaprinde setea de credite a populatiei. De altfel, mai multi jucatori au lansat deja oferte de credite cu dobanzi preferentiale, care vor tine pana la sfarsitul anului. Epure spune ca in anii trecuti "febra consumului de sarbatori" a inceput sa se vada in evolutia numarului de interogari din a doua jumatate a lunii noiembrie. Si ultimele date ale BNR indica o incetinire usoara in septembrie a creditului de consum (acesta reprezinta grosul finantarilor acordate populatiei). La acordarea unui imprumut, bancile cer Biroului informatii referitoare la potentialul client, astfel ca numarul interogarilor da o imagine buna a evolutiei activitatii de creditare.
De la inceputul anului, Biroul a primit 4,4 milioane de interogari. Numarul total al rapoartelor de credit emise a ajuns astfel la 8 milioane in prezent.
Biroul de Credit a avut in primele noua luni o cifra de afaceri de aproximativ 1,4 mil. euro. Biroul percepe un comision pentru fiecare raport de credit eliberat, valoarea medie a acestuia fiind in prezent de 1,6 lei. Profitul brut obtinut de Biroul de Credit pe primele trei trimestre se ridica la 3 milioane de lei (0,84 milioane de euro). In primele sase luni institutia realizase un profit net de 1,6 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO