Bănci și Asigurări

Ca să mai tempereze inflaţia mare, BNR menţine pasul creşterii de dobândă, la 0,5 pp, până la 3%. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească ceva mai pronunţat decât s-a anticipat. Ce crede boardul BNR despre evoluţia inflaţiei

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

06.04.2022, 00:07 1284

♦ „Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, precum şi stimularea economisirii prin creşterea ratelor dobânzilor, în vederea readucerii durabile a inflaţiei anuale în linie cu ţinta staţionară de 2,5% ±1 pp, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală“, susţine BNR.

Aşteptările de creştere a in­fla­ţiei, „ceva mai pronun­ţat“ decât s-a anticipat, din cau­za majorărilor mult mai ample ale preţurilor com­bustibililor şi alimentelor, inclusiv în con­tex­tul războiului din Ucraina şi al sanc­ţiu­nilor, precum şi incertitudinile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE au determinat BNR să menţină cadenţa şi să crească dobânda-cheie tot cu 0,5 puncte procentuale (pp), ca şi în februarie, până la 3%.

Totodată, BNR a decis şi să păstreze con­trolul ferm al lichidităţii din piaţa mo­ne­tară şi a majorat şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) - consi­de­rată instrumentul operaţional relevant în ca­drul politicii de control ferm al lichi­di­tăţii -, la 4% pe an, de la 3,5% şi rata do­bânzii la fa­ci­litatea de depozit la 2%, de la 1,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO