Bănci și Asigurări

Urcă BNR dobânda la 3%? Cât contează inflaţia mare şi cât încetinirea economiei? Inflaţia mare ar putea determina BNR să majoreze dobânda-cheie tot cu 0,50 pp şi astăzi, ca în februarie, până la 3%, spun unii analişti. Prognozele indică o dobândă-cheie de 3,5% - 4,5% în 2022

În februarie, BNR a mărit cadenţa şi a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale (pp), până la 2,5%, după ce la precedentele trei şedinţe de politică monetară a mizat pe paşi mici optând pentru majorări de dobândă cu 0,25 pp de fiecare dată.

În februarie, BNR a mărit cadenţa şi a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale (pp), până la 2,5%, după ce la precedentele trei şedinţe de politică monetară a mizat pe paşi mici optând pentru majorări de dobândă cu 0,25 pp de fiecare dată.

Autor: Claudia Medrega

05.04.2022, 00:07 2796

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda-cheie la 3%. Mai vedem încă două creşteri ale ratei-cheie, de 25 pb fiecare, până la 3,5% la jumătatea anului, cu facilitatea de credit, care ar trebui să rămână instrumentul operaţional relevant în cadrul politicii de control ferm al lichidităţii, ajungând la 4,5% Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank: Ne aşteptăm ca rata-cheie să atingă 4,5% în acest an şi să rămână acolo până în 2023.

Aşteptările de conti­nua­re a creşterii in­fla­ţiei, chiar dacă sub es­timările iniţiale, ar putea determina BNR să majoreze astăzi, la şedinţa de politică monetară, rata-cheie tot cu 0,50 puncte procentuale (pp), ca şi în luna februarie, până la 3%, după cum anticipează unii analişti. Însă, în contextul perspectivelor de încetinire a economiei spre 3%, există şi posibi­lita­tea unei majorări a ratei-cheie cu doar 0,25 puncte procentuale, combi­na­tă cu extinderea coridorului si­me­tric din jurul ratei-cheie, de la 100 la 125 de puncte de bază (1,25 pp).

În luna februarie, BNR a mărit cadenţa şi a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,5%, după ce la precedentele trei şe­dinţe de politică monetară a mizat pe paşi mici optând pentru majorări de do­bândă cu 0,25 puncte procentuale de fiecare dată. BNR anticipa atunci o inflaţie de două cifre în trimestrul al doilea, în principal ca urmare a ma­jo­rării mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO