Bănci și Asigurări

Statul român, în genunchi în faţa incompetenţei ASF în cazul City Insurance. Guvernul prelungeşte poliţele de garanţii City cu încă două luni, pentru că altfel se blochează lucrările publice

Statul român, în genunchi în faţa incompetenţei ASF...

Autor: Mircea Nica

09.05.2022, 00:07 5189

Statul român intervine din nou pentru a acoperi incompetenţa ASF din ultimiii ani în cazul City Insurance, guvernul prelungind prin ordonanţă de urgenţă (OUG) termenul de valabilitate a poliţelor de garanţii emise de la 90 de zile la 150 de zile de la pronunţarea deschiderii procedurii de faliment, pentru a nu bloca lucrările publice.

City Insurance are în portofoliu poliţe de asigurare în valoare de circa 6 mld. lei, aferente contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale, conform notei de funadamentare a OUG.

Dar a cui este de fapt vina pentru gaura de miliarde de lei lăsată în urmă, destabilizarea pieţei asigurărilor şi haosul creat? Efectul falimentului City Insurance, care s-ar putea extinde până la blocarea achiziţiilor publice, nu face decât să arate din nou incompetenţa ASF din ultimii şase ani. Supravegherea defectuoasă a pieţei asigurărilor i-a permis companiei City Insurance să se joace cu banii a mai bine de 3,1 milioane de români, dar şi cu asumarea unor asigurări de garanţii pentru agenţi economici, care ar putea avea un impact semnificativ în economie.

Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie, având în vedere reglementarea şi monitorizarea, care se presupunea a fi strictă, a pieţei asigurărilor ? În ultimii şase ani, ASF s-a uitat la City Insurance cum a ajuns liderul pieţei asigurărilor printr-o abordare agresivă de captare a cotei de piaţă pe zona RCA, în timp ce emitea şi asigurări de garanţii pentru agenţi economici, care acum ar putea fi puşi în situaţii dificile.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO