Statul român, în genunchi în faţa incompetenţei ASF în cazul City Insurance. Guvernul prelungeşte poliţele de garanţii City cu încă două luni, pentru că altfel se blochează lucrările publice

Autor: Mircea Nica 09.05.2022

Statul român intervine din nou pentru a acoperi incompetenţa ASF din ultimiii ani în cazul City Insurance, guvernul prelungind prin ordonanţă de urgenţă (OUG) termenul de valabilitate a poliţelor de garanţii emise de la 90 de zile la 150 de zile de la pronunţarea deschiderii procedurii de faliment, pentru a nu bloca lucrările publice.

City Insurance are în portofoliu poliţe de asigurare în valoare de circa 6 mld. lei, aferente contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale, conform notei de funadamentare a OUG.

Dar a cui este de fapt vina pentru gaura de miliarde de lei lăsată în urmă, destabilizarea pieţei asigurărilor şi haosul creat? Efectul falimentului City Insurance, care s-ar putea extinde până la blocarea achiziţiilor publice, nu face decât să arate din nou incompetenţa ASF din ultimii şase ani. Supravegherea defectuoasă a pieţei asigurărilor i-a permis companiei City Insurance să se joace cu banii a mai bine de 3,1 milioane de români, dar şi cu asumarea unor asigurări de garanţii pentru agenţi economici, care ar putea avea un impact semnificativ în economie.

Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie, având în vedere reglementarea şi monitorizarea, care se presupunea a fi strictă, a pieţei asigurărilor ? În ultimii şase ani, ASF s-a uitat la City Insurance cum a ajuns liderul pieţei asigurărilor printr-o abordare agresivă de captare a cotei de piaţă pe zona RCA, în timp ce emitea şi asigurări de garanţii pentru agenţi economici, care acum ar putea fi puşi în situaţii dificile.