Bănci și Asigurări

Seful Ardaf: Trecem acum prin cea mai mare restructurare din istoria companiei

Seful Ardaf: Trecem acum prin cea mai mare restructurare din istoria companiei

Stanislav Uma, directorul general al Ardaf: Am inchis agentiile mici si ineficiente, unde nu exista posibilitatea de a creste businessul. Acum verificam in continuare daca toate punctele noastre de vanzare se afla in locatiile potrivite si incercam sa vedem cum le putem creste eficienta.

11.09.2009, 00:00 62

Asiguratorul Ardaf, numarul zece din piata de asigurarigenerale, preluat anul trecut de holdingul Generali PPF, trece acumprin cea mai mare restructurare, obiectivul principal fiindtrecerea companiei pe profit, dupa pierderi cumulate de peste 100de milioane de euro in ultimii trei ani.

"Cresterea eficientei este principalul obiectiv pentru 2009.Acum realizam cea mai mare restructurare a Ardaf, iar rezultatelese vor vedea in 2010. Sunt mai multi pasi de urmat: am trecutagentii de vanzari cu carte de munca pe contracte de comision, ceeace i-a facut mai productivi, am redus numarul de angajati, investimintr-un nou proiect IT, reducem cheltuielile cu daunele sirenegociem contractele cu furnizorii, chiriile si administrareaflotei auto", a declarat Stanislav Uma, directorul general alArdaf.

Uma, 41 de ani, este de origine ceha si a preluat conducereaArdaf in primavara acestui an. Anterior, in perioada 2002-2008, alucrat in cadrul Ceska Pojistovna, cea mai mare companie deasigurari din Cehia a holdingului Generali PPF. Aici a facut partedin echipa care a reorganizat compania, lucru pe care il face si laArdaf, dar acum din pozitia de director general.

A inchis 20 de agentii

Ardaf a inceput masurile de restructurare in urma cu catevaluni. Compania a trecut cativa agenti cu carte de munca (cu salariufix) pe contracte de comision si a decis disponibilizarea aaproximativ 130 de angajati din cei circa 1.200 pe care ii are. Caurmare a trecerii agentilor pe contracte de comision, vanzarile auinceput sa creasca din luna mai, in medie cu 5% pe luna, spunedirectorul general al Ardaf.

O alta masura de eficientizare a fost inchiderea a aproximativ20 de agentii din reteaua Ardaf, care numara peste 200 de unitatiin toata tara.

"Am inchis agentiile mici si ineficiente, unde nu existaposibilitatea de a creste businessul. Acum verificam in continuaredaca toate punctele noastre de vanzare se afla in locatiilepotrivite si incercam sa vedem cum le putem creste eficienta",explica Uma.

Compania urmeaza sa investeasca circa 250.000 de euro intr-unnou sistem IT care sa permita emiterea electronica a politelor RCA(asigurare de raspundere civila auto obligatorie).

Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor prevad ca din2010 toate companiile autorizate sa vanda RCA trebuie sa emitapolitele in format electronic.

"Rezultatul financiar din semestrul doi va fi scris cunegru"

Noul sef al Ardaf spune ca in semestrul doi compania ar puteaobtine profit, dupa ce in primele sase luni din acest an pierderileau fost de circa 12 milioane de euro, de patru ori mai mari decatin aceeasi perioada din 2008.

"Cred ca in semestrul doi vom avea rezultatul financiar scris cunegru (adica va obtine profit, pierderile fiind scrise cu rosu inraportarile contabile - n.r.)."

Semestrul doi va fi mai dificil pentru asiguratori, deoarece totmai multi clienti se vor uita mai atent la cum cheltuiesc banii,iar unii ar putea renunta la asigurare, considera directorulgeneral al Ardaf.

"Cred ca in semestrul doi criza ne va arata mai mult fata. Inprimul rand, vad schimbari in comportamentul clientilor, care sevor gandi mult mai mult pe ce cheltuiesc banii, deci vom facebusiness mai greu. Partea negativa a pietei este ca depindem incafoarte mult de vanzarile auto, dar partea buna e ca, pe termenlung, criza nu schimba cu nimic potentialul foarte mare decrestere."

Directorul general al Ardaf spune ca asiguratorii isi vorimbunatati serviciile in perioada urmatoare, in conditiile in carecompetitia pentru a atrage noi clienti este tot mai stransa.

Iese de la Bursa

Ardaf isi va majora in scurt timp capitalul social cu 200 mil.lei (47 mil. euro), iar in urmatoarele luni urmeaza sa fiedelistata de la Bursa de Valori Bucuresti, spune Uma. ActiunileArdaf se tranzactioneaza la BVB din 2002, capitalizarea companieifiind in prezent de circa 27 mil. euro. Ultimul pret detranzactionare este de 0,105 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO