Seful Ardaf: Trecem acum prin cea mai mare restructurare din istoria companiei

Autor: Angela Placinta 11.09.2009

Pentru a trece pe profit, compania de asigurari si-a redus numarul de angajati si de agentii, renegociaza contractele cu furnizorii si urmareste scaderea ratei daunei.



Asiguratorul Ardaf, numarul zece din piata de asigurari generale, preluat anul trecut de holdingul Generali PPF, trece acum prin cea mai mare restructurare, obiectivul principal fiind trecerea companiei pe profit, dupa pierderi cumulate de peste 100 de milioane de euro in ultimii trei ani.

"Cresterea eficientei este principalul obiectiv pentru 2009. Acum realizam cea mai mare restructurare a Ardaf, iar rezultatele se vor vedea in 2010. Sunt mai multi pasi de urmat: am trecut agentii de vanzari cu carte de munca pe contracte de comision, ceea ce i-a facut mai productivi, am redus numarul de angajati, investim intr-un nou proiect IT, reducem cheltuielile cu daunele si renegociem contractele cu furnizorii, chiriile si administrarea flotei auto", a declarat Stanislav Uma, directorul general al Ardaf.

Uma, 41 de ani, este de origine ceha si a preluat conducerea Ardaf in primavara acestui an. Anterior, in perioada 2002-2008, a lucrat in cadrul Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurari din Cehia a holdingului Generali PPF. Aici a facut parte din echipa care a reorganizat compania, lucru pe care il face si la Ardaf, dar acum din pozitia de director general.

A inchis 20 de agentii

Ardaf a inceput masurile de restructurare in urma cu cateva luni. Compania a trecut cativa agenti cu carte de munca (cu salariu fix) pe contracte de comision si a decis disponibilizarea a aproximativ 130 de angajati din cei circa 1.200 pe care ii are. Ca urmare a trecerii agentilor pe contracte de comision, vanzarile au inceput sa creasca din luna mai, in medie cu 5% pe luna, spune directorul general al Ardaf.

O alta masura de eficientizare a fost inchiderea a aproximativ 20 de agentii din reteaua Ardaf, care numara peste 200 de unitati in toata tara.

"Am inchis agentiile mici si ineficiente, unde nu exista posibilitatea de a creste businessul. Acum verificam in continuare daca toate punctele noastre de vanzare se afla in locatiile potrivite si incercam sa vedem cum le putem creste eficienta", explica Uma.

Compania urmeaza sa investeasca circa 250.000 de euro intr-un nou sistem IT care sa permita emiterea electronica a politelor RCA (asigurare de raspundere civila auto obligatorie).

Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor prevad ca din 2010 toate companiile autorizate sa vanda RCA trebuie sa emita politele in format electronic.

"Rezultatul financiar din semestrul doi va fi scris cu negru"

Noul sef al Ardaf spune ca in semestrul doi compania ar putea obtine profit, dupa ce in primele sase luni din acest an pierderile au fost de circa 12 milioane de euro, de patru ori mai mari decat in aceeasi perioada din 2008.

"Cred ca in semestrul doi vom avea rezultatul financiar scris cu negru (adica va obtine profit, pierderile fiind scrise cu rosu in raportarile contabile - n.r.)."

Semestrul doi va fi mai dificil pentru asiguratori, deoarece tot mai multi clienti se vor uita mai atent la cum cheltuiesc banii, iar unii ar putea renunta la asigurare, considera directorul general al Ardaf.

"Cred ca in semestrul doi criza ne va arata mai mult fata. In primul rand, vad schimbari in comportamentul clientilor, care se vor gandi mult mai mult pe ce cheltuiesc banii, deci vom face business mai greu. Partea negativa a pietei este ca depindem inca foarte mult de vanzarile auto, dar partea buna e ca, pe termen lung, criza nu schimba cu nimic potentialul foarte mare de crestere."

Directorul general al Ardaf spune ca asiguratorii isi vor imbunatati serviciile in perioada urmatoare, in conditiile in care competitia pentru a atrage noi clienti este tot mai stransa.

Iese de la Bursa

Ardaf isi va majora in scurt timp capitalul social cu 200 mil. lei (47 mil. euro), iar in urmatoarele luni urmeaza sa fie delistata de la Bursa de Valori Bucuresti, spune Uma. Actiunile Ardaf se tranzactioneaza la BVB din 2002, capitalizarea companiei fiind in prezent de circa 27 mil. euro. Ultimul pret de tranzactionare este de 0,105 lei/actiune.