Bănci și Asigurări

Ce sectoare din economie creditează mai mult băncile? Finanţările bancare pentru agricultură, industrie, construcţii şi administraţia publică rămân la un avans de două cifre. Creditele pentru sectoare precum industria, construcţiile şi agricultura îşi menţin un avans de peste 10%

Ce sectoare din economie creditează mai mult băncile?...

Autor: Mircea Nica

19.11.2023, 12:31 509

Finanţările pentru zona de servicii, care au o pondere mare faţă de alte sectoare creditate de bănci, reprezentând 25,6% din soldul total al creditelor acordate, au avut un avans  anual de circa 9%.

Agricultura, construcţiile, industria şi administraţia publică sunt sectoarele care şi-au păstrat elanul în ceea ce priveşte soldul finanţărilor acor­date de băncile locale, ajungând la fina­lul lunii iulie 2023 la ritmuri de creştere anuale de peste 10%, iar în cazul construcţiilor peste 15%, compa­rativ cu finalul lunii iulie 2022, potrivit datelor publicate de BNR. Pe de altă parte, se observă o diminuare a rit­mului de creştere faţă de evoluţia de la finalul lunii iunie 2023, când creşterile anuale erau de două cifre, ajungând aproape de 20% în unele cazuri.

Sectorul agriculturii, o zonă care a fost urmărită de băncile comerciale, dar şi de Uniunea Europeană prin intensi­ficarea programelor de cre­ditare sectorială, a depăşit pragul de 30 mld. lei şi a ajuns la un sold al finanţărilor bancare de 30,7 mld. lei la finalul lunii iulie 2023, consemnând un avans de 11,6% faţă de finalul lunii iulie 2022. Dar ponderea soldului finanţărilor acordate de bănci agriculturii se află în continuare sub 5% din creditele totale, în ciuda unei creşteri treptate de-a lungul ultimilor ani, la finalul lunii iulie 2023 ponderea creditelor pentru agricultură fiind de 4,9%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO