Bănci și Asigurări

Rezerva BNR bate pasul pe loc la 32 mld. euro

Autor: Liviu Chiru

01.11.2010, 23:55 15

Rezerva valutară a BNR a scăzut uşor în octombrie, cu 270 demilioane de euro, până la 32,3 miliarde de euro, pe fondul unorfluxuri mult mai mici decât în lunile precedente.
Luna trecută au intrat în vistieria băncii centrale 211 milioane deeuro, în timp ce ieşirile au totalizat 511 milioane de euro, dincare 90 de milioane de euro au fost plăţile în contul datorieipublice. Rulajele lunare treceau în mod curent de un miliard deeuro.

În septembrie BNR înregistrase un vârf istoric al rezerveivalutare, la 32,5 miliarde de euro, după un salt de peste unmiliard de euro faţă de luna precedentă.
"Rezerva este la un nivel confortabil, chiar spre ridicat, aşa cuma sugerat recent şi guvernatorul BNR. Chiar dacă a fost o scădereîn octombrie, mişcarea nu a fost atât de importantă încât săschimbe atitudinea BNR", comentează Rozalia Pal, economistul-şef alUniCredit Ţiriac Bank. De altfel, pe piaţa valutară nu se resimtpresiuni de depreciere a leului, astfel că BNR nu are de ce săintervină.

Cele 103,7 tone de aur ale BNR valorau la sfârşitul lunii trecute3,22 miliarde de euro, astfel că rezervele interna­ţionale totaleerau de 35,5 miliarde de euro.
Pentru luna noiembrie BNR notează însă că plăţile în contuldatoriei publice totalizează 1,6 miliarde de euro. Vârful de platăapare în condiţiile în care luna aceasta ajung la scadenţăobligaţiuni în euro vândute în noiembrie 2009 de Finanţe băncilorlocale, în valoare de 1,4 mld. euro. Cel mai probabil datoria va fiînsă rostogolită printr-o nouă emisiune de obligaţiuni în euro. Lasfârşitul lunii august, când rezerve BNR (valută plus aur) sesituau la 37,4 miliarde de euro, gradul de acoperire a importurilorera de 8,8 luni. Acesta este unul dintre principalii indicatoriutilizaţi pentru măsurarea adecvării rezervelor internaţionale,valoarea optimă fiind la trei-cinci luni de importuri. În decembrieanul trecut raportul era de 8,6 luni de importuri.
La sfârşitul lui 2008 analiştii străini au remarcat însădeteriorarea raportului dintre rezerva valutară a BNR şi datoriaexternă pe termen scurt (cu scadenţa mai mică de un an), care seapropia de pragul de 80%. În aceste condiţii, BNR şi Guvernul audecis în martie 2009 să ia un împrumut de circa 20 de miliarde deeuro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, grosul sumelormergând în rezerva BNR.
Între timp datoria externă pe termen scurt s-a redus, astfel căraportul a coborât spre 50%, un nivel considerat confortabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO