Bănci și Asigurări

Reuters: Lista scurtă pentru CEO-ul UniCredit va fi gata până la sfârşitul lunii iunie. În această vară putem afla noul şef

Reuters: Lista scurtă pentru CEO-ul UniCredit va fi gata...

Autor: Claudia Medrega

20.06.2016, 00:05 204

UniCredit îşi propune să elaboreze până la sfârşitul lunii iunie lista scurtă a poten­ţia­li­lor candidaţi pentru poziţia de CEO la UniCredit, cea mai mare bancă italiană şi liderul pieţei din Europa Centrală şi de Est.

Lista scurtă ar putea include cel mai pro­ba­bil trei nume, printre care un can­didat din ca­drul băncii, potrivit unor surse citate de Reu­ters. Ceilalţi doi candidaţi de pe lista scur­tă sunt de aşteptat să fie din afara băncii - un italian şi un străin. Un nou CEO nu va fi numit înainte de sfârşitul lunii iulie.

Federico Ghizzoni, 60 de ani, a demi­sio­nat la sfârşitul lunii mai de la conducerea UniCredit, unul dintre cele mai puternice con­glomerate bancare europene, prezent şi pe piaţa românească. El a lucrat mai bine de trei decenii în cadrul bănăcii italiene şi a de­venit CEO în toamna anului 2010, după de­barcarea de la conducerea băncii a lui Alessandro Profumo.

UniCredit a cooptat o echipă de head­hun­teri pentru a găsi un înlocuitor pentru exe­cutivul care după şase ani în fruntea băncii a fost constrâns să demisio­ne­ze ca urmare a evoluţiei slabe a băncii din ultima perioadă.

Printre liderii din cadrul băncii luaţi în considerare pentru postul de CEO al UniCre­dit au fost vehiculate numele lui Gianni Franco Papa, şeful diviziei de investment banking, Paolo Fiorentino, director general adjunct, şi Carlo Vivaldi, şeful operaţiunilor UniCredit din Europa Centrală şi de Est. Printre acţionarii UniCredit există susţinători ai ideii ca urmaşul lui Ghizzoni să fie din afara băncii. Printre candidaţii din afara băncii italiene figurează Jean-Pierre Mustier, fost executiv în cadrul Société Générale şi UniCredit, Marco Morelli, şeful Merrill Lynch Italia, Alberto Nagel, şeful Mediobanca, Corrado Passera, fostul CEO al Intesa Sanpaolo, Gaetano Micciche, şeful braţului de investiţii Intesa Sanpaolo, Flavio Valeri, şeful Deutsche Bank în Italia, şi Giampiero Maioli, şeful Crédit Agricole Italia. Federico Ghizzoni a fost de acord să rămână în fruntea băncii până la numirea unui nou şef. Grupul UniCredit a făcut în primul trimestru profit net de 406 mil. euro, iar activele au avansat la 892 mld. euro. Veniturile grupului au scăzut cu 4,7% faţă de primul trimestru din 2015, la 5,5 mld. euro, iar costurile s-au diminuat cu 3,7%, la 3,3 mld. euro. Soldul creditelor la nivelul întregului grup a ajuns la 483,3 mld. euro.

În România, UniCredit Bank a obţinut în primul trimestru un profit net consolidat de 108,7 mil. lei (24,3 mil.euro), dublu faţă de primul trimestru al anului anterior, în timp ce veniturile operaţionale au urcat cu 5,5%, la 393,3 mil. lei (88,1 mil. euro), potrivit datelor anunţate de bancă.

Anul trecut grupul italian a cumpărat partea deţinută de omul de afaceri Ion ţiriac în banca din Rom‚nia (45% din acţiuni). Iar în acest an a făcut o ofertă acţionarilor minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO