Bănci și Asigurări

Protecţia Consumatorilor a amendat băncile cu 1,6 mil. lei pentru nerespectarea Ordonanţei 50/2010

Autor: Razvan Voican

15.03.2011, 23:22 34

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) averificat în februarie 344 de unităţi bancare în privinţarespectării cerinţelor din Ordonanţa 50/2010 legate de încheiereacontractelor de credite cu sau fără ipotecă. Neregulile găsite aufost sancţionate cu 101 amenzi în valoare de 1,66 mil. lei şi 103de avertismente, iar băncile vizate au primit termen de 15 zilepentru a aduce contractele în forma cerută de lege.

Lista problemelor este lungă, de la nerespectarea obligaţiilorde furnizare a informaţiilor precontractuale - omiterea dobânziianuale efective, neprecizarea comisionului de analiză a dosaruluiîn sumă fixă, folosirea unui font de 10 în loc de 12 cum cerelegea, omiterea informaţiilor privind posibilitatea clientului de aalege rambursarea prin rate fixe sau descrescătoare, nefurnizareagraficului de rambursare cu rate descrescătoare, până la nereguliprivind informaţii contractuale sau publicitatea la produsele decreditare.

ANPC a constatat că băncile folosesc în continuare materialepublicitare în care nu prezintă formula de calcul al dobânzii şivaloarea marjei, valorile comisioanelor de analiză a dosarului saucomisionul unic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO