Protecţia Consumatorilor a amendat băncile cu 1,6 mil. lei pentru nerespectarea Ordonanţei 50/2010

Autor: Razvan Voican 15.03.2011

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în februarie 344 de unităţi bancare în privinţa respectării cerinţelor din Ordonanţa 50/2010 legate de încheierea contractelor de credite cu sau fără ipotecă. Neregulile găsite au fost sancţionate cu 101 amenzi în valoare de 1,66 mil. lei şi 103 de avertismente, iar băncile vizate au primit termen de 15 zile pentru a aduce contractele în forma cerută de lege.

Lista problemelor este lungă, de la nerespectarea obligaţiilor de furnizare a informaţiilor precontractuale - omiterea dobânzii anuale efective, neprecizarea comisionului de analiză a dosarului în sumă fixă, folosirea unui font de 10 în loc de 12 cum cere legea, omiterea informaţiilor privind posibilitatea clientului de a alege rambursarea prin rate fixe sau descrescătoare, nefurnizarea graficului de rambursare cu rate descrescătoare, până la nereguli privind informaţii contractuale sau publicitatea la produsele de creditare.

ANPC a constatat că băncile folosesc în continuare materiale publicitare în care nu prezintă formula de calcul al dobânzii şi valoarea marjei, valorile comisioanelor de analiză a dosarului sau comisionul unic.