Bănci și Asigurări

Primăvara aduce iar efervescenţă pe creditul de consum. Va rezista optimismul bancherilor?

Primăvara aduce iar efervescenţă pe creditul de consum. Va rezista optimismul bancherilor?

Autor: Ciprian Botea

09.02.2011, 23:56 68

Startul reducerilor de dobândă a fost dat recent de BancaTransilvania, care a tăiat un sfert de punct procentual din costulîm­pru­muturilor de nevoi personale şi a eliminat comisionul deanaliză până la sfârşitul lui martie. Reducerile au devenit însămai vizibile în ultimele zile.

Astfel, austriecii de la Raiffeisen au coborât dobânzilenominale la creditele de consum cu până la 3,25 puncte procentualela euro şi 1,5 puncte la lei, după ce anterior renunţaseră lacomisioanele de analiză şi administrare până la sfârşitul luimartie. Dobânzile anuale efective au scăzut până la 14,1% la euroşi 17,2% la lei.

"Am adus costul la cel mai mic nivel practicat vreodată deRaiffeisen Bank pentru un credit negarantat. Ne dorim să încurajămcreditarea şi să ajutăm astfel economia să îşi revină", susţineRadu Topliceanu, director executiv aria clienţi persoane fizice dinRaiffeisen Bank.

Totodată, bancherii încearcă să vândă credite noi în condiţiileîn care simt o presiune în creştere asupra veniturilor după ce înultimii doi ani vânzările noi nu au reuşit să ţină pasul curambursările.

Şi Bancpost a redus cu circa trei puncte procentuale dobânzilela împrumuturile de consum, iar clienţii care vin la bancă până lasfârşitul lui iunie nu plătesc nici comision de analiză a dosaruluide credit. În varianta standard, comisionul de analiză a dosaruluiajunge la 500 de lei.

Banca de stat CEC a redus la jumătate, de la 250 de lei la 125de lei, comisionul de analiză a dosarului pentru creditele deconsum vândute în această lună.

A trecut şocul majorării TVA de varatrecută

Aceasta este a doua campanie agresivă de la începutul crizei,din toamna lui 2009, prin care care băncile vor să convingăclienţii să se împrumute pentru a consuma. În primăvara anuluitrecut, dobânzile nominale la creditele de consum în lei coborâserăchiar şi la o singură cifră, bancherii încercând atunci să câştigeclienţi noi pe fondul aştep­tărilor pozitive legate de evoluţiaeconomiei.

Campania din primăvara trecută a fost întreruptă brusc demăsurile şoc luate de Guvern pentru ajustarea finanţelor publice -reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public şi majorarea TVAde la 19% la 24%.

Pe fondul înrăutăţirii perspectivelor economice la jumătateaanului trecut, bancherii au devenit mai reticenţi în a acordacredite fără garanţii şi au majorat din nou dobânzile în intervaluliunie-septembrie. Spre finalul anului trecut, dobânzile la crediteau revenit pe un trend de scădere, astfel că în decembrie costulefectiv al unui credit de consum în lei ajunsese la 17,5% pe an,faţă de 22% în perioada similară din 2009. Şi creditele de consumîn euro s-au ieftinit pe medie anul trecut, coborând cu aproapedouă puncte procentuale, la 8,4% pe an.

Îşi protejează marjele de câştig

Creditele încep să se ieftinească acum după ce băncile aucoborât semnificativ dobânzile plătite la depozitele atrase de laclienţi deoarece lichiditatea excesivă de pe piaţă le-a permis săse împrumute între ele la costuri mai mici.

Dobânzile la depozite au coborât şi cu un punct procentual de laînceputul anului în unele cazuri, în condiţiile în care pe piaţamonetară interbancară depozitele cu scadenţe la trei şi şase luniafişează dobânzi mai mici cu 1-1,5 puncte procentuale decât întoamna anului trecut.

Cele mai ample reduceri au fost operate de băncile greceşti,care au ţinut anul trecut foarte sus dobânzile la depozite în ciudatendinţei generale de ajustare a bonificaţiilor, pe fondul crizeifiscale din Grecia care le împiedica să obţină finanţare la costurirezonabile de pe piaţa interbancară. Alpha Bank, al treilea jucătorde pe piaţă, a anunţat luna trecută cea mai mare reducere dedobândă, de un punct procentual şi plăteşte în prezent bonificaţiicuprinse între 6% şi6,5% pe an.

Piraeus şi Emporiki au tăiat, de asemenea, 0,75 puncteprocentuale din doânzile plătite la depozite, iar Bancpost plăteştedin această săptămână cu 0,6 puncte mai puţin pentru sumele atrasede la populaţie.

Banca Transilvania a operat chiar două reduceri de dobânzi peparcursul lunii trecute, aplicând o reducere de o jumătate de punctprocentual bonificaţiilor plătite pentru sumele atrase pe 111 ziledupă ce anterior tăiase un sfert de punct din dobânzile ladepozitele la termen.

Deşi dobânzile au coborât spre 6% pe an în multe cazuri, sunt încontinuare bănci care plătesc 8% pe an pentru banii clienţilor.

De exemplu, Bank of Cyprus bonfică cu 8% pe an depoziteleconstituite pe trei luni şi cu 7,75% pe an sumele atrase pe şaseluni. Şi BCR, Garanti, Millennium sau ATE Bank plătesc dobânzi de7,5-7,75% pe an la depozitele pe trei şi şase luni. Şi depoziteleîn euro sunt bonificate în continuare cu 4% pe an la bănci precumCarpatica sau Bank of Cyprus, chiar dacă media la nivelul întregiipieţe a coborât spre 2% pe an. Chiar BCR, cea mai mare bancălocală după active, plăteşte 3,5% pe an la depozitele în euroatrase pe şase luni în cadrul unei oferte promoţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO