Bănci și Asigurări

Poliţele obligatorii ar putea acoperi şi pagubele produse de incendii

Autor: Ciprian Valentin Botea

10.04.2011, 23:51 61

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor ar putea acoperişi pagubele produse de incendiile care afectează cel puţin douălocuinţe, potrivit unui proiect de lege iniţiat de mai mulţisenatori.

Doar daunele provocate de cutremure, inundaţii şi alunecări deteren sunt asigurate în acest moment prin poliţe obligatorii.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, ca proprietarii să-şiasigure locuinţele doar pentru acele riscuri catastrofale care s-arputea produce în zona în care este situat imo­bilul respectiv.Legea actuală obligă clienţii să-şi asigure locuinţele împotrivatuturor dezastrelor naturale, indiferent de locaţia acestora.

Poliţa obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie dematerialul de construcţie a locuinţei, iar suma asigurată este de10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Proprietarii care au deja opoliţă încheiată individual care acoperă riscul de cutremur,alunecări de teren şi inundaţii nu trebuie să încheie şi o poliţăobligatorie, precizează proiectul.

Senatorii au introdus un amendament care prevede ca sumaasigurată printr-o poliţă obligatorie să nu fie limitată la 20.000de euro, ci să fie stabilită la costul mediu al unei locuinţe dincategoria celei asigurate. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor(CSA) a dat însă aviz negativ proiectului, considerând că aplicarealegii ar putea duce la reducerea calităţii portofoliului deriscuri, reducerea primelor brute subscrise şi majorarea costurilorcu reasigurarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO