Poliţele obligatorii ar putea acoperi şi pagubele produse de incendii

Autor: Ciprian Valentin Botea 10.04.2011

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor ar putea acoperi şi pagubele produse de incendiile care afectează cel puţin două locuinţe, potrivit unui proiect de lege iniţiat de mai mulţi senatori.

Doar daunele provocate de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren sunt asigurate în acest moment prin poliţe obligatorii.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, ca proprietarii să-şi asigure locuinţele doar pentru acele riscuri catastrofale care s-ar putea produce în zona în care este situat imo­bilul respectiv. Legea actuală obligă clienţii să-şi asigure locuinţele împotriva tuturor dezastrelor naturale, indiferent de locaţia acestora.

Poliţa obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie de materialul de construcţie a locuinţei, iar suma asigurată este de 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Proprietarii care au deja o poliţă încheiată individual care acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii nu trebuie să încheie şi o poliţă obligatorie, precizează proiectul.

Senatorii au introdus un amendament care prevede ca suma asigurată printr-o poliţă obligatorie să nu fie limitată la 20.000 de euro, ci să fie stabilită la costul mediu al unei locuinţe din categoria celei asigurate. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a dat însă aviz negativ proiectului, considerând că aplicarea legii ar putea duce la reducerea calităţii portofoliului de riscuri, reducerea primelor brute subscrise şi majorarea costurilor cu reasigurarea.