Bănci și Asigurări

Piata valutara tanjeste dupa interventiile BNR

24.06.2004, 00:00 19



Leul a continuat sa se aprecieze si ieri fata de euro, pentru a treia zi consecutiv. Cursul calculat de Banca Nationala a fost de 40.597 de lei/euro, cu 98 de unitati mai putin decat cotatia de marti. Dolarul s-a depreciat puternic, cu 150 de unitati, fiind evaluat de BNR la 33.503 lei.



Piata valutara s-a deschis in cotatii de 40.665/40.685 de lei/euro. Dupa scenariul stabilit in sedintele precedente, inca de la deschidere jucatorii au vandut timid valuta, cotatiile continand trendul de scadere. Minima zilei a fost atinsa in cotatii de 40.580 de lei/dolar, iar in lipsa unei interventii a bancii centrale piata s-a inchis in cotatii de 40.565/40.595 de lei. "Piata este in continuare foarte calma, toti jucatorii asteapta aparitia pe piata a BNR pentru a-sI descarca pozitiile. Excedentul de valuta se mentine, sI in lipsa interventiilor preseaza cursul in jos", a comentat un dealer. In timp ce volumele pe clienti au inregistrat o redresare, tranzactiile interbacare raman la un nivel redus.



Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat din nou. Investitorii asteapta decizia Bancii Federale a Statelor Unite pentru a adopta o pozitie clara fata de dolar, iar pana atunci evita sa faca alte plasamente, conditii in care cursul a urcat ieri la 1,2103 dolari/euro, atingand chiar maxime de 1,2192 dolari/euro



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au continuat sa creasca usor. La deschiderea sedintei ratele oscilau intre 18,75% si 19% pe an, pentru ca la inchiderea pietei ofertele sa fie facute la dobanzi de 20% pe an. Banca centrala a intervenit si ieri, organizand o licitatie pentru atragerea excesului de lichiditate. Practic, BNR a intervenit la fiecare sedinta organizata saptamana aceasta. La licitatia de ieri au fost atrase depozite pe o luna in valoare de 2.443 de miliarde de lei, la o dobanda de 20,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO