Bănci și Asigurări

Parlamentarii cedează tot la Ordonanţa 50

Parlamentarii cedează tot la Ordonanţa 50

Autor: Liviu Chiru

23.12.2010, 23:50 31

Camera Deputaţilor a adoptat ieri legea privind Ordonanţa deUrgenţă 50/2010, prin care se elimină comisionul de rambursareanticipată şi se introduce un mod transparent de stabilire acostului, însă prevederile se vor aplica doar creditelornou-vândute, aşa cum au cerut de la început bancherii.

Legea va fi însă contestată la Curtea Constituţională, auanunţat deputaţii liberali, astfel că jocul nu s-a încheiat încă.Curtea a fost sesizată chiar ieri în privinţa excepţiilor deneconstituţionalitate.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru ProtecţiaConsumatorului, instituţia care a iniţiat proiectul Ordonanţei 50,nu au comentat ieri aceste informaţii, aşteptând publicarea formeifinale a legii.

Deputaţii au renunţat ieri dimineaţă şi la prevederea care cereabăncilor să acorde refinanţări clienţilor existenţi în condiţiiledin oferta comercială curentă, fără alte costuri şi fără să lereevalueze garanţiile, nuanţând textul articolului, în sensulnegocierii condiţiilor de refinanţare. Totodată, parlamentarii audecis că şi clienţii care au semnat contracte pentru aplicareaprevederilor OUG50 ar putea să piardă aceste drepturi, banca avândposibilitatea să conteste înţelegerea.

Bancherii au susţinut încă din vară că prevederile ordonanţei artrebui să se aplice doar creditelor nou-vândute, nu şi celoracordate înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei.

În final, chiar Guvernul a dat înapoi, renunţând la aplicarea şipentru contractele în derulare, la presiunile făcute de BancaNaţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, carese temeau că stabilitatea sistemului financiar ar putea fipericlitată dacă băncile nu realizează veniturile pe care şi le-auplanificat.

Miercuri seara, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor,Gheorghe Gherghina, i-a informat pe deputaţii din Comisia debuget-finanţe că a fost demarată procedura de infringement pe bazaacestei ordonanţe.

"Sunt convins că ştiţi că s-a declanşat din partea ComisieiEuropene procedura de infringement. În aceste condiţi, noi, ca săputem să luăm tranşa de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, am datimediat raportul dumneavoastră pe OUG 50, să ne spună exact careeste punctul dânşilor de vedere. (....) Şi în aceste condiţii,dânşii ne-au comunicat rugămintea pentru a face câteva modificărila raport, o înlocuire a raportului", a spus Gherghina, fostdirector în cadrul BNR, citat de Mediafax. Ieri dimineaţă deputaţiiau votat raportul modificat asupra legii, cu 134 de voturi "pentru"şi 71 "împotrivă".

Ce spun avocaţii

Avocaţii care consiliază grupurile de clienţi nemulţumiţi afirmăcă legea introduce o discriminare între clienţii vechi ai băncilorşi cei care contractează acum un împrumut, aceasta putând fi o calede atac. "Legea este inaplicabilă conform jurisprudenţei CEDO(Curtea Europeană a Drepturilor Omului).

Are puncte contrare cu convenţia drepturilor omului, de ladiscriminarea între clienţii noi şi vechi până la retroactivitate",spune avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept la UniversitateaBucureşti.

El reprezintă în instanţă mai multe grupuri de clienţinemulţumiţi.

Sebastian Guţiu, managing partner la Schoenherr şi Asociaţii,spune însă că şansele admiterii unor excepţii deneconstituţionalitate este redusă, având în vedere statisticadeciziilor Curţii din trecut.

"Nu văd foarte multe puncte care ar putea să folosească înexcepţia de neconstituţionalitate. În plus, statistic, dinexcepţiile de neconstituţionalitate, peste 90% sunt respinse",spune Guţiu.

Piperea consideră că, având în vedere noua formă a legii, maimulţi clienţi vor încerca să obţină în instanţă modificareacontractelor de credit, în baza unor legi mai vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO