Parlamentarii cedează tot la Ordonanţa 50

Autor: Liviu Chiru 23.12.2010
Guvernul a invocat presiunea Comisiei Europene pentru a convinge parlamentarii să renunţe complet la aplicarea ordonanţei şi pentru creditele vechi, singura excepţie fiind comisionul de rambursare anticipată.

Camera Deputaţilor a adoptat ieri legea privind Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, prin care se elimină comisionul de rambursare anticipată şi se introduce un mod transparent de stabilire a costului, însă prevederile se vor aplica doar creditelor nou-vândute, aşa cum au cerut de la început bancherii.

Legea va fi însă contestată la Curtea Constituţională, au anunţat deputaţii liberali, astfel că jocul nu s-a încheiat încă. Curtea a fost sesizată chiar ieri în privinţa excepţiilor de neconstituţionalitate.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, instituţia care a iniţiat proiectul Ordonanţei 50, nu au comentat ieri aceste informaţii, aşteptând publicarea formei finale a legii.

Deputaţii au renunţat ieri dimineaţă şi la prevederea care cerea băncilor să acorde refinanţări clienţilor existenţi în condiţiile din oferta comercială curentă, fără alte costuri şi fără să le reevalueze garanţiile, nuanţând textul articolului, în sensul negocierii condiţiilor de refinanţare. Totodată, parlamentarii au decis că şi clienţii care au semnat contracte pentru aplicarea prevederilor OUG50 ar putea să piardă aceste drepturi, banca având posibilitatea să conteste înţelegerea.

Bancherii au susţinut încă din vară că prevederile ordonanţei ar trebui să se aplice doar creditelor nou-vândute, nu şi celor acordate înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei.

În final, chiar Guvernul a dat înapoi, renunţând la aplicarea şi pentru contractele în derulare, la presiunile făcute de Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, care se temeau că stabilitatea sistemului financiar ar putea fi periclitată dacă băncile nu realizează veniturile pe care şi le-au planificat.

Miercuri seara, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, i-a informat pe deputaţii din Comisia de buget-finanţe că a fost demarată procedura de infringement pe baza acestei ordonanţe.

"Sunt convins că ştiţi că s-a declanşat din partea Comisiei Europene procedura de infringement. În aceste condiţi, noi, ca să putem să luăm tranşa de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, am dat imediat raportul dumneavoastră pe OUG 50, să ne spună exact care este punctul dânşilor de vedere. (....) Şi în aceste condiţii, dânşii ne-au comunicat rugămintea pentru a face câteva modificări la raport, o înlocuire a raportului", a spus Gherghina, fost director în cadrul BNR, citat de Mediafax. Ieri dimineaţă deputaţii au votat raportul modificat asupra legii, cu 134 de voturi "pentru" şi 71 "împotrivă".

Ce spun avocaţii

Avocaţii care consiliază grupurile de clienţi nemulţumiţi afirmă că legea introduce o discriminare între clienţii vechi ai băncilor şi cei care contractează acum un împrumut, aceasta putând fi o cale de atac. "Legea este inaplicabilă conform jurisprudenţei CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului).

Are puncte contrare cu convenţia drepturilor omului, de la discriminarea între clienţii noi şi vechi până la retroactivitate", spune avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept la Universitatea Bucureşti.

El reprezintă în instanţă mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi.

Sebastian Guţiu, managing partner la Schoenherr şi Asociaţii, spune însă că şansele admiterii unor excepţii de neconstituţionalitate este redusă, având în vedere statistica deciziilor Curţii din trecut.

"Nu văd foarte multe puncte care ar putea să folosească în excepţia de neconstituţionalitate. În plus, statistic, din excepţiile de neconstituţionalitate, peste 90% sunt respinse", spune Guţiu.

Piperea consideră că, având în vedere noua formă a legii, mai mulţi clienţi vor încerca să obţină în instanţă modificarea contractelor de credit, în baza unor legi mai vechi.