Bănci și Asigurări

Paradoxul trocurilor politice: EximBank stă de peste un an cu un scaun liber de vicepreşedinte

Paradoxul trocurilor politice: EximBank stă de peste un...

Autor: Razvan Voican

17.12.2013, 20:33 1629

Banca de stat EximBank are în continuare un post vacant de vicepreşedinte executiv, la mai bine de un an după ce premierul Victor Ponta l-a propulsat pe Traian Halalai în funcţia de preşedinte.

Potrivit informaţiilor de pe piaţă, nego­cie­ri­le dintre cele două partide aflate împreună la pu­tere cel puţin până în prezent – PSD şi PNL – au stabilit anul trecut că EximBank intră în sfera de influenţă a liberalilor, însă numirea lui Halalai a făcut obiectul unui aranjament special. De asemenea, Paul Ichim, susţinut de PSD, a fost menţinut în funcţia de vicepreşe­dinte pentru al doilea mandat la rând.

Liberalilor le-a rămas al doilea post de vice­preşedinte, însă lipsa cronică de cadre cali­fi­cate care se vede şi în cazul numirilor din guvern şi-a spus cuvântul.

După două tentative eşuate de a nomi­na­liza un candidat, politicienii şi-au concentrat atenţia spre alte scaune considerate a avea un po­tenţial mai mare de a genera avantaje.

Mai întâi PNL a încercat să-l instaleze la EximBank pe Mihai Mandreş, un fost dealer pe care nu-l recomanda pentru poziţia de vice­pre­şedinte decât susţinerea politică. BNR a refuzat să-i aprobe numirea considerând că nu are pregătirea necesară pentru respon­sa­bi­li­tă­ţile de conducător de bancă, iar această decizie a reprezentat un motiv de uşurare pentru tan­demul Halalai-Ichim.

A urmat a doua încercare: Dan Radu Ru­şanu, unul dintre cei mai influenţi lideri liberali, de­venit preşedinte al nou înfiinţatei Autorităţi de Supraveghere Financiară, a vrut s-o impună ca vicepreşedinte al EximBank pe Carmen Radu, pe care în 2005, când venise la putere cabi­netul Tăriceanu, reuşise s-o propulseze chiar în funcţia de preşedinte al băncii de stat.

Carmen Radu chiar se instalase în EximBank în prima jumătate a acestui an, însă în august a anunţat că renunţă la nominalizare din „raţiuni personale“. Neoficial, şi în acest caz propunerea a fost respinsă de BNR pe mo­tiv de nepotrivire între atribuţiile postului vacant - în special pe zona de management al ris­cului - şi calificarea profesională a candidatei.

Cel puţin aparent liberalii au renunţat ulterior să mai facă vreo nominalizare, astfel că scau­­nul a rămas liber, deşi este foarte bine re­mu­­nerat şi ar putea reprezenta oricând o sine­cu­ră atractivă pentru un apropiat al anumitor cer­curi politice.

Vicepreşedintele Paul Ichim a încasat anul tre­cut venituri din salariul de vicepreşedinte de peste un milion de lei (aproape 91.000 de lei pe lună), la concurenţă cu omologii din mari bănci private.

Principalul acţionar al EximBank este Ministerul Finanţelor (circa 95,4%), condus de liberalul Daniel Chiţoiu. El a tot încercat în ultima perioadă să-l schimbe pe Radu Gheţea din funcţia de preşedinte al CEC, în timp ce poziţia de vicepreşedinte de la EximBank nu pare să mai fie o miză.

Chiar dacă este bancă de stat, EximBank practică o transparenţă de nivel redus, ra­por­tă­rile financiare trimestriale fiind pre­zentate se­lectiv, cu accent pe indicatorii care o arată într-o lumină favorabilă. De ase­me­nea, banca nu mai aderă la cerinţele de publicare regle­men­tate de BNR, ultimele situaţii financiare anuale publicate pe site-ul propriu fiind cele din 2011 şi acelea trunchiate. Cealaltă bancă de stat, CEC Bank, publică situaţiile financiare IFRS complete, incluzând raportul de audit, precum şi raportul privind informaţiile cerute de Regulamentul BNR nr. 18/2009 privind cadrul de administrare şi procesul de evaluare a adecvării capitalului la riscuri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO