Bănci și Asigurări

OTP: Statul ar trebui să ofere mai puţină protecţie datornicilor, nu să suprataxeze

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank

23.06.2010, 23:38 37

Statul ar trebui să ajusteze legislaţia care oferă prea multăprotecţie datornicilor care intră în insolvenţă faţă de bănci decâtsă aplice o suprataxă dacă doreşte reluarea creditării, spuneLaszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, filiala locală acelui mai mare grup financiar maghiar.

"În Marea Britanie şi în Statele Unite ale Americii guvernele aucheltuit mulţi bani publici pentru a ajuta băncile, iar acum îi vorînapoi. Dar în România cine a ajutat băncile? De ce nu taxeazăstatul companiile telecom?", a spus Diosi în cadrul unei întâlniricu presa.

El afirmă că impozitele plătite de bănci vor creşte în modautomat atunci când BNR le va permite să utilizeze standardeleinternaţionale de raportare financiară, care vor conduce laobţinerea unor profituri mai mari. Deocamdată, BNR impuneutilizarea contabilităţii locale, care are prevederi foarterestrictive pentru provizioane, pentru a se asigura că băncile auun comportament suficient de prudent în criză. Astfel, profitul netal băncilor este mai mic. Pe primul trimestru la nivelul sistemuluibancar profitul a fost de circa 100 de milioane de euro.

"Problema băncilor este că au nevoie de un mediu echilibrat, darlegislaţia în domeniul insolvenţei favorizează companiile.Creditarea începe cu posibilitatea de a executa garanţiile. Dacăştii că nu îţi poţi recupera banii, nu mai împrumuţi", spune Diosi.El afirmă că în ultimele două luni banca a reuşit să valorifice oparte din bunurile pe care le-a executat de la clienţiirău-platnici şi luând în considerare şi provizioanele făcute, aacoperit integral pierderile din creditele nerambursate.

În altă ordine de idei, Diosi afirmă că nici scopul introduceriiunei asemenea taxe pe plan local nu este bine definit, spredeosebire de iniţiativa similară a Executivului de laBudapesta.

"Guvernul maghiar vrea să reducă taxele pentru companii şipentru persoanele fizice, iar taxa suplimentară pentru bănci vacontrabalansa aceste reduceri de venituri. Dacă măsura se ia pentrustabilizarea economiei, poate fi înţeleasă. În România avem însădoar ideea că băncile trebuie să plătească mai mult. De ce? Şicum?", întreabă retoric Diosi.

Şeful OTP spune că cererea de credite dă semne de revenire, deşirămâne slabă. Valoarea medie a unui credit nou vândut în prezenteste de circa 20.000 de euro, faţă de 40.000-50.000 de euro în2008.

"Trebuie să muncim mai mult. Nu vom putea atinge planul de a necreşte activele cu 9% anul acesta, dar cred că putem obţine ocreştere cu 3%-5%." Soldurile au crescut în ultimele două luni atâtpe retail, cât şi pe corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO