OTP: Statul ar trebui să ofere mai puţină protecţie datornicilor, nu să suprataxeze

Autor: Liviu Chiru 23.06.2010

Statul ar trebui să ajusteze legislaţia care oferă prea multă protecţie datornicilor care intră în insolvenţă faţă de bănci decât să aplice o suprataxă dacă doreşte reluarea creditării, spune Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar.

"În Marea Britanie şi în Statele Unite ale Americii guvernele au cheltuit mulţi bani publici pentru a ajuta băncile, iar acum îi vor înapoi. Dar în România cine a ajutat băncile? De ce nu taxează statul companiile telecom?", a spus Diosi în cadrul unei întâlniri cu presa.

El afirmă că impozitele plătite de bănci vor creşte în mod automat atunci când BNR le va permite să utilizeze standardele internaţionale de raportare financiară, care vor conduce la obţinerea unor profituri mai mari. Deocamdată, BNR impune utilizarea contabilităţii locale, care are prevederi foarte restrictive pentru provizioane, pentru a se asigura că băncile au un comportament suficient de prudent în criză. Astfel, profitul net al băncilor este mai mic. Pe primul trimestru la nivelul sistemului bancar profitul a fost de circa 100 de milioane de euro.

"Problema băncilor este că au nevoie de un mediu echilibrat, dar legislaţia în domeniul insolvenţei favorizează companiile. Creditarea începe cu posibilitatea de a executa garanţiile. Dacă ştii că nu îţi poţi recupera banii, nu mai împrumuţi", spune Diosi. El afirmă că în ultimele două luni banca a reuşit să valorifice o parte din bunurile pe care le-a executat de la clienţii rău-platnici şi luând în considerare şi provizioanele făcute, a acoperit integral pierderile din creditele nerambursate.

În altă ordine de idei, Diosi afirmă că nici scopul introducerii unei asemenea taxe pe plan local nu este bine definit, spre deosebire de iniţiativa similară a Executivului de la Budapesta.

"Guvernul maghiar vrea să reducă taxele pentru companii şi pentru persoanele fizice, iar taxa suplimentară pentru bănci va contrabalansa aceste reduceri de venituri. Dacă măsura se ia pentru stabilizarea economiei, poate fi înţeleasă. În România avem însă doar ideea că băncile trebuie să plătească mai mult. De ce? Şi cum?", întreabă retoric Diosi.

Şeful OTP spune că cererea de credite dă semne de revenire, deşi rămâne slabă. Valoarea medie a unui credit nou vândut în prezent este de circa 20.000 de euro, faţă de 40.000-50.000 de euro în 2008.

"Trebuie să muncim mai mult. Nu vom putea atinge planul de a ne creşte activele cu 9% anul acesta, dar cred că putem obţine o creştere cu 3%-5%." Soldurile au crescut în ultimele două luni atât pe retail, cât şi pe corporate.