Bănci și Asigurări

Noul sef al Carpatica: Banca avea nevoie de o schimbare

Noul sef al Carpatica: Banca avea nevoie de o schimbare

Nicolae Surdu, directorul general al bancii

01.10.2009, 23:13 194

Dezvoltarea Bancii Carpatica din ultimii ani a facut necesaratrecerea la o conducere dualista, in care executivul este separatde Consiliul de Administratie, spune Nicolae Surdu, noul directorgeneral.

"Banca s-a dezvoltat foarte mul in ultimul timp, are o reteaimportanta si era nevoie de o schimbare a structurii de management.Eu am fost numit sa implementez noua structura. Mandatul meu estede dezvoltare", a declarat pentru ZF Nicolae Surdu. El isi vaincepe efectiv mandatul la Carpatica pe 12 octombrie.

Din 2007 si pana anul trecut, Surdu a condus operatiunilesucursalei locale a grupului belgian Fortis. De la sfarsitul anuluitrecut, a fost managing partner la First Capital Consulting &Partners. Inainte de a trece la Fortis, el a fost timp de trei anivicepresedinte al Credit Europe Bank.

Carpatica, fondata in 1999 la Sibiu, este in prezent una dintrebancile de talie medie din sistem, fiind controlata de cel maibogat om de afaceri din Sibiu, Ilie Carabulea.

Nicolae Hoanta, care a condus Carpatica din 2001, ducand-o de lastadiul de banca regionala la cel de jucator cu prezenta nationala,va mai ramane o luna pentru a asigura tranzitia la nouaconducere.

Nici Nicolae Hoanta, nici Ilie Carabulea nu au putut ficontactati pentru comentarii. Actionarii bancii sunt convocati la oAdunare Generala pe 14 noiembrie, pentru a aproba trecerea lasistemul dualist de conducere.

Banca Carpatica, controlata de omul de afaceri sibian IlieCarabulea, si-a majorat in primul semestru activele cu 44%, pana la3,29 miliarde de lei (echivalentul a 0,78 miliarde de euro). Cotade piata in functie de active a urcat astfel la 1%. Din punctul devedere al extinderii teritoriale Carpactica are insa o prezenta maiputernica, cu 250 de unitati. Pe primul semestru banca a realizatun profit de 2 mil. euro, dupa ce pe primele trei luni inregistra opierdere, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele.

Ilie Carabulea a aratat in repetate randuri ca ar fi interesatde atragerea in actionariatul bancii a unui partener puternic, fieca este vorba de un fond de investitii sau de o banca importanta.Carpatica este de altfel una dintre putinele tinte posibile deachizitie.

"Aceasta problema este mai mult a actionarilor decat a mea. Nupot sa comentez", a spus Nicolae Surdu, noul sef al Carpatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO