Noul sef al Carpatica: Banca avea nevoie de o schimbare

Autor: Liviu Chiru 01.10.2009

Dezvoltarea Bancii Carpatica din ultimii ani a facut necesara trecerea la o conducere dualista, in care executivul este separat de Consiliul de Administratie, spune Nicolae Surdu, noul director general.

"Banca s-a dezvoltat foarte mul in ultimul timp, are o retea importanta si era nevoie de o schimbare a structurii de management. Eu am fost numit sa implementez noua structura. Mandatul meu este de dezvoltare", a declarat pentru ZF Nicolae Surdu. El isi va incepe efectiv mandatul la Carpatica pe 12 octombrie.

Din 2007 si pana anul trecut, Surdu a condus operatiunile sucursalei locale a grupului belgian Fortis. De la sfarsitul anului trecut, a fost managing partner la First Capital Consulting & Partners. Inainte de a trece la Fortis, el a fost timp de trei ani vicepresedinte al Credit Europe Bank.

Carpatica, fondata in 1999 la Sibiu, este in prezent una dintre bancile de talie medie din sistem, fiind controlata de cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, Ilie Carabulea.

Nicolae Hoanta, care a condus Carpatica din 2001, ducand-o de la stadiul de banca regionala la cel de jucator cu prezenta nationala, va mai ramane o luna pentru a asigura tranzitia la noua conducere.

Nici Nicolae Hoanta, nici Ilie Carabulea nu au putut fi contactati pentru comentarii. Actionarii bancii sunt convocati la o Adunare Generala pe 14 noiembrie, pentru a aproba trecerea la sistemul dualist de conducere.

Banca Carpatica, controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, si-a majorat in primul semestru activele cu 44%, pana la 3,29 miliarde de lei (echivalentul a 0,78 miliarde de euro). Cota de piata in functie de active a urcat astfel la 1%. Din punctul de vedere al extinderii teritoriale Carpactica are insa o prezenta mai puternica, cu 250 de unitati. Pe primul semestru banca a realizat un profit de 2 mil. euro, dupa ce pe primele trei luni inregistra o pierdere, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele.

Ilie Carabulea a aratat in repetate randuri ca ar fi interesat de atragerea in actionariatul bancii a unui partener puternic, fie ca este vorba de un fond de investitii sau de o banca importanta. Carpatica este de altfel una dintre putinele tinte posibile de achizitie.

"Aceasta problema este mai mult a actionarilor decat a mea. Nu pot sa comentez", a spus Nicolae Surdu, noul sef al Carpatica.