Bănci și Asigurări

Noul şef al Allianz-Ţiriac îşi începe mandatul raportând scăderi

Noul şef al Allianz-Ţiriac îşi începe mandatul raportând scăderi
10.08.2010, 23:57 59

Prăbuşirea pieţei de leasing a dus la scăderea cu un sfert aafacerilor Allianz-Ţiriac, liderul pieţei asigurărilor în 2009, pesegmentul asigurărilor auto Casco şi RCA (răspundere civilă autoobligatorie) în primul semestru din acest an.
Acesta este primul an în care asigurătorii înregistrează scăderi dedouă cifre ale afacerilor, după ce în 2009 majoritatea au raportatscăderi de până la 10%, iar înainte de criză aveau creşteri de douăcifre în fiecare an.
Allianz-Ţiriac a încheiat primul semestru cu subscrieri dinasigurări auto Casco şi RCA de 382 mil. lei (92 mil. euro), cuaproximativ un sfert mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din2009.
"Suferim la capitolul venituri alături de partenerii noştri dinindustria leasingului, acolo unde efectele crizei se resimt extremde puternic. Contracţia portofoliului nostru auto vine atât pefondul lipsei clienţilor noi dispuşi să achiziţioneze autovehiculeîn sistem leasing, cât şi ca urmare a denunţării sau finalizăriicontractelor încheiate în anii anteriori", afirmă Rangam Bir, caredin luna mai ocupă poziţia de director general al Allianz-Ţiriac.El l-a înlocuit pe Cristian Constantinescu, după ce acesta a conduscompania timp de 16 ani, chiar de la înfiinţare. Înainte de a venila Allianz-Ţiriac, Bir - de origine indiană - a ocupat poziţia deregional chief business officer la Allianz New Europe.

Venituri de 140 de milioane de euro
Asigurările auto reprezintă 77% din portofoliul Allianz-Ţiriac. Pertotal, compania a înregistrat în primul semestru venituri din primebrute subscrise de
538 mil. lei (140,5 mil. euro), cu 20% sub nivelul din primajumătate a anului trecut. Veniturile din asigurări generale au fostde 496 mil. lei (120 mil. euro), în scădere cu 21%.
Profitul operaţional al companiei s-a redus de la 18,3 mil. lei înprima jumătate a lui 2009 la 14,8 mil. lei în primul semestru dinacest an, potrivit standardelor româneşti de contabilitate. Circa9,8 mil. lei din acest profit provin din activitatea de asigurărigenerale, cu 27% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din2009.
"În ciuda unor efecte consemnate în trimestrul al doilea, al cărorimpact direct asupra rezultatelor noastre a depăşit 8 milioane delei, am reuşit să obţinem performanţe financiare stabile", explicănoul director general al Allianz-Ţiriac, referindu-se la majorareaTVA, care afectează puternic industria asigurărilor, şi la daunelecauzate de inundaţii.

Minus 11% pe asigurări de viaţă
Pe segmentul asigurărilor de viaţă, veniturile din prime brutesubscrise ale Allianz-Ţiriac au fost în primul semestru de 42,3mil. lei (10,2 mil. euro), în scădere cu 11%. În aceeaşi perioadă,profitul operaţional din activitatea de asigurări de viaţă a urcatcu 3% faţă de primele şase luni ale anului trecut, până la 5 mil.lei (1,2 mil. euro).
"Compensăm reducerea cererii de poliţe cu componentă investiţională(unit-linked) prin creşterea vânzărilor de poliţe tradiţionale cucapitalizare şi cu randamente investiţionale garantate. Într-o bunămăsură am reuşit acest lucru prin lansarea de noi produse deplanificare şi protecţie în beneficiul copiilor. Portofoliul nostrude asigurări de viaţă - afectat după răscumpărările de poliţe deanul trecut - s-a stabilizat, iar acum suntem optimişti în ceea cepriveşte perspectivele de dezvoltare a acestuia", a mai spus RangamBir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO