Noul şef al Allianz-Ţiriac îşi începe mandatul raportând scăderi

Autor: Angela Placinta 10.08.2010

Prăbuşirea pieţei de leasing a dus la scăderea cu un sfert a afacerilor Allianz-Ţiriac, liderul pieţei asigurărilor în 2009, pe segmentul asigurărilor auto Casco şi RCA (răspundere civilă auto obligatorie) în primul semestru din acest an.
Acesta este primul an în care asigurătorii înregistrează scăderi de două cifre ale afacerilor, după ce în 2009 majoritatea au raportat scăderi de până la 10%, iar înainte de criză aveau creşteri de două cifre în fiecare an.
Allianz-Ţiriac a încheiat primul semestru cu subscrieri din asigurări auto Casco şi RCA de 382 mil. lei (92 mil. euro), cu aproximativ un sfert mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2009.
"Suferim la capitolul venituri alături de partenerii noştri din industria leasingului, acolo unde efectele crizei se resimt extrem de puternic. Contracţia portofoliului nostru auto vine atât pe fondul lipsei clienţilor noi dispuşi să achiziţioneze autovehicule în sistem leasing, cât şi ca urmare a denunţării sau finalizării contractelor încheiate în anii anteriori", afirmă Rangam Bir, care din luna mai ocupă poziţia de director general al Allianz-Ţiriac. El l-a înlocuit pe Cristian Constantinescu, după ce acesta a condus compania timp de 16 ani, chiar de la înfiinţare. Înainte de a veni la Allianz-Ţiriac, Bir - de origine indiană - a ocupat poziţia de regional chief business officer la Allianz New Europe.

Venituri de 140 de milioane de euro
Asigurările auto reprezintă 77% din portofoliul Allianz-Ţiriac. Per total, compania a înregistrat în primul semestru venituri din prime brute subscrise de
538 mil. lei (140,5 mil. euro), cu 20% sub nivelul din prima jumătate a anului trecut. Veniturile din asigurări generale au fost de 496 mil. lei (120 mil. euro), în scădere cu 21%.
Profitul operaţional al companiei s-a redus de la 18,3 mil. lei în prima jumătate a lui 2009 la 14,8 mil. lei în primul semestru din acest an, potrivit standardelor româneşti de contabilitate. Circa 9,8 mil. lei din acest profit provin din activitatea de asigurări generale, cu 27% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2009.
"În ciuda unor efecte consemnate în trimestrul al doilea, al căror impact direct asupra rezultatelor noastre a depăşit 8 milioane de lei, am reuşit să obţinem performanţe financiare stabile", explică noul director general al Allianz-Ţiriac, referindu-se la majorarea TVA, care afectează puternic industria asigurărilor, şi la daunele cauzate de inundaţii.

Minus 11% pe asigurări de viaţă
Pe segmentul asigurărilor de viaţă, veniturile din prime brute subscrise ale Allianz-Ţiriac au fost în primul semestru de 42,3 mil. lei (10,2 mil. euro), în scădere cu 11%. În aceeaşi perioadă, profitul operaţional din activitatea de asigurări de viaţă a urcat cu 3% faţă de primele şase luni ale anului trecut, până la 5 mil. lei (1,2 mil. euro).
"Compensăm reducerea cererii de poliţe cu componentă investiţională (unit-linked) prin creşterea vânzărilor de poliţe tradiţionale cu capitalizare şi cu randamente investiţionale garantate. Într-o bună măsură am reuşit acest lucru prin lansarea de noi produse de planificare şi protecţie în beneficiul copiilor. Portofoliul nostru de asigurări de viaţă - afectat după răscumpărările de poliţe de anul trecut - s-a stabilizat, iar acum suntem optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de dezvoltare a acestuia", a mai spus Rangam Bir.