Bănci și Asigurări

Mutari de la o banca la alta, dar si nume nou intrate pe piata

19.11.2004, 00:00 216



Miscari de "trupe" pe piata bancara. Liana Constantinescu, fost vicepresedinte al UniCredit Romania s-a intors la Banca Tiriac pe o pozitie identica. Liana Constantinescu mai lucrase pentru Banca Tiriac pana in 1997, cand a plecat la nou-infiintata filiala locala a grupului turc Demirbank.



Liana Constantinescu il urmeaza astfel, la circa doua luni distanta, pe Selcuk Sadirak, care a detinut functia de presedinte al UniCredit pana in vara trecuta. Din septembrie 2004 el a preluat atributiile de presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Tiriac. De asemenea, el cumuleaza functia de director executiv al bancii.



Liana Constantinescu a facut echipa cu Saldirak inca din 1997, la conducerea Demirbank, ambii mentinandu-si pozitiile in echipa de management executiv si dupa ce filiala bancii turce a fost cumparata de grupul italian UniCredito, in 2001.



Experienta financiar-bancara anterioara a Lianei Constantinescu mai include ECO-Invest BRD (actuala BRD Securities), Banca Romana pentru Dezvoltare, iar inainte de 1990 fosta ADAS.



Conducerea UniCredit Romania a numit-o in locul Lianei Constantinescu pe Antoaneta Curteanu, fost director al sucursalei Bucuresti a bancii.



Dupa ce Selcuk Saldirak a parasit banca, actionarul italian l-a ales ca director general executiv interimar pe Giuseppe Merlo, care anterior ocupase functia de director general adjunct.



Astfel de miscari sunt mult mai numeroase la nivelul esaloanelor medii ale bancilor, in functie de nevoile anumitor jucatori de a-si dezvolta segmente in care au ramas in urma si pentru a caror expansiune aduc oameni din bancile care au deja experienta in domeniile respective.





Noutati la BCR



Marius Danila, fiul presedintelui executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), a revenit in tara, ocupand recent functia de director executiv al diviziei de investitii de capital din BCR. In ultimii ani, Danila jr. a lucrat la biroul din Londra al Bancii Anglo-Romane - subsidiara a grupului BCR, pe pozitia de director al directiei Business Development & Capital Markets.



Revenit de curand la Bucuresti, Marius Danila va reprezenta BCR in aceasta luna la un seminar international organizat de revista britanica Euromoney, unde va vorbi despre experienta BCR in creditarea sindicalizata.



Cea mai mare banca de pe piata se pregateste insa de o schimbare si mai importanta: trezorierul. Surse bancare afirma ca Marian Miclea, director al directiei trezorerie din BCR, urmeaza sa paraseasca banca dupa ce a ocupat aceasta pozitie timp de mai multi ani.





La banci noi, manageri noi?



Da si nu. Anul acesta au avut loc schimbari de management si la unele dintre marile banci de pe piata.



Chiar primii doi jucatori de pe piata si-au schimbat presedintii cu atributii administrative. La BCR, locul lui Florin Georgescu, ales primviceguvernator, a fost luat de deputatul PSD Horia Neamtu, care conduce Consiliul de Supraveghere al bancii.



La BRD, directorul general Patrick Gelin a cumulat si atributiile de presedinte al Consiliului de Administratie, in urma retragerii lui Bogdan Baltazar.



Intrata pe piata in a doua jumatate a anului, OTP Bank si-a adus propriul manager la conducerea bancii cumparate, inca denumita RoBank.



Tony Fekete, cetatean britanic de origine maghiara, are o experienta de 15 ani in domeniul financiar bancar, inclusiv in regiunea Est Europeana si o cariera de peste 25 de ani in servicii financiare. Fekete este presedintele RoBank din septembrie 2004.



Un jucator din topul pietei bancare, Bancpost, are din vara un nou director general instalat de actionarul majoritar, Eurobank - George Michelis.



Michelis a fost timp de opt ani directorul general al Emporiki Bank (fosta Commercial Bank of Greece), conducand un plan de restructurare si orientare preponderenta spre retail a bancii.



Actionarii recent-infiintatei Raiffeisen Banca pentru Locuinte l-au ales ca presedinte al primei institutii specializate in economisirea-creditarea in domeniul locativ, pe Ionut Costea, fost director adjunct al constituantei de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare din care face parte Romanie, in perioada 2000-2004. Intre anii 1992 si 2000, Costea a lucrat in Ministerul Finantelor.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO