Bănci și Asigurări

Majoritatea asiguratorilor mari au profituri in crestere la noua luni, desi afacerile sunt in scadere

Majoritatea asiguratorilor mari au profituri in crestere la noua luni, desi afacerile sunt in scadere

Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari: Cheltuielile operationale clar au scazut fata de anul trecut, s-au renegociat contractele de chirie sau cele pentru comunicatii. Pe de alta parte, s-au amanat anumite proiecte de investitii.

04.12.2009, 00:00 28

Majoritatea companiilor de asigurari de dimensiuni mari si mediiau raportat profituri in crestere in primele noua luni din acest ansau au trecut de pe pierdere pe profit comparativ cu aceeasiperioada din 2008, desi vanzarile de asigurari inregistreazascaderi.

Dintre companiile care si-au facut publice rezultatelefinanciare la sfarsitul lunii septembrie, cel mai mare profit afost afisat de ING Asigurari de Viata, liderul pietei de profil.Desi primele brute subscrise de companie s-au redus cu 9% inprimele trei trimestre, pana la 387,5 mil. lei, profitul brut aurcat cu 133%, pana la 75,5 mil. lei.

Dealtfel, dintre asiguratorii din top zece care si-au publicatrezultatele pana in prezent, numai Ardaf este pe pierdere, in timpce Allianz-Tiriac, liderul pietei de asigurari (generale plusviata), a raportat o scadere de 37% a profitului brut, pana la 26mil. lei.

Cum reusesc multi asiguratori sa isi majorezeprofiturile in timp ce piata scade?

"Pe de o parte, cheltuielile operationale clar au scazut fata deanul trecut, s-au renegociat contractele de chirie sau cele pentrucomunicatii. Pe de alta parte, s-au amanat anumite proiecte deinvestitii", afirma Cornelia Coman, directorul general al INGAsigurari.

ING Asigurari a obtinut in urma renegocierii contractelor dechirie pentru unitatile teritoriale o reducere de 10% sau chiar de20% pentru unele spatii, in timp ce la renegocierea contractelorpentru telefonia mobila asiguratorul a obtinut o scadere de 10-15%a tarifelor.

"Profitul a crescut si datorita reducerii costurilor deachizitie (comisioanele platite agentilor - n. red.), deoarecevindem mai putine polite noi. Mai conteaza si mixul de produse,unele au o rata de profitabilitate mai mare. In 2009 am vandut maimulte polite traditionale, ceea ce a fost un avantaj pentru noi",mai spune Coman.

In cazul unor asiguratori cresterea profitului poate fi generatade vanzarea unor active. Omniasig, de exemplu, care si-a majorat inprimele trei trimestre castigul brut cu 19%, pana la 41 mil. lei, avandut anul acesta participatia de 10% pe care o detinea laadministratorul de pensii private Omniasig Pensii. Pentru acesteactiuni asiguratorul a incasat de la grupul BCR, potrivit unorestimari, circa 1,3 milioane de euro. Valoarea tranzactiei nu afost facuta publica.

Asigurarile de viata scad cu 10%, cele generalestagneaza

Piata asigurarilor de viata a scazut cu aproape 10% in primelenoua luni, coborand la 1,2 mld lei. In aceeasi perioada,subscrierile din asigurari generale au urcat usor, pana la 5,5 mld.lei. Intreaga piata de asigurari a ramas la acelasi nivel ca inseptembrie 2008, adica la 6,7 mld. lei, in timp ce daunele platitede companii asiguratilor au urcat cu aproape 40%, potrivit datelorComisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Piata asigurarilor este pe pierdere neta de treiani

In ultimii trei ani companiile de asigurari au inregistratpierderi totale mai mari decat profiturile, astfel incat piata afost pe pierdere neta in perioada 2006-2008. Daca in 2006 pierdereaneta a fost de 6,5 mil. lei, aceasta a crescut exponential in aniiurmatori, la 253 mil. lei in 2007 si 582 mil. lei anul trecut.

Principala cauza a acestor pierderi, dupa cum spun companiile,sunt asigurarile auto, pentru care asiguratorii platesc multedespagubiri.

Pierderile din auto sunt cu atat mai mari cu cat pe segmentulRCA (asigurari de raspundere civila auto obligatorie) armacompaniilor in lupta pentru clienti este pretul, astfel incat demulte ori incasarile din vanzarea acestor polite nu reusesc saacopere cheltuielile cu comisioanele platite agentilor si cele cudespagubirile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO