Bănci și Asigurări

Maghiarii de la CIG intra pe piata asigurarilor de viata

24.09.2009, 18:19 52

Compania maghiara de asigurari de viata Central EuropeanInsurance Group (CIG) si-a inceput operatiunile pe piata locala sia recrutat deja 160 de angajati, urmand sa deschida 17 agentii inBucuresti si in tara.

CIG a fost infiintata anul trecut in Ungaria, iar in urma cucateva luni a intrat pe piata romaneasca folosind "pasaportuleuropean", in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor inUE. Cateva sute de companii de asigurari si aproape o mie debrokeri au venit pe piata locala in acest mod, dar putini dintreacestia chiar vand asigurari in Romania. "Avem in portofoliu unprodus de asigurare unit-linked (asigurare de viata care investestecea mai mare parte din prima platita de client in fonduri deinvestitii - n.r.) si am inceput deja vanzarea. Canalele dedistributie sunt forta salariata de vanzari, brokerii si agentii devanzari (care lucreaza in baza unor contracte de mandat - n.r.)", adeclarat pentru ZF Robert Emanoil, directorul de marketing al CIGRomania Asigurari de Viata.

Compania are in prezent 170 de agenti de vanzare si se va bazape produse cu componenta investitionala, asa-numitele asigurariunit-linked. Lansarea oficiala a societatii va avea loc peste osaptamana.

Piata asigurarilor de viata devine tot mai aglomerata, inconditiile in care in ultimele luni si-au inceput activitatea douanoi societati, Aegon si BRD Viata, in timp ce alte doua asteapta safie autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor: UniqaAsigurari de Viata si Ergo.

Investitorii straini sunt atrasi de potentialul de crestere apietei, chiar daca anul acesta in primele sase luni vanzarile auinregistrat un declin de 3% fata de aceeasi perioada din 2008.Ponderea asigurarilor de viata in PIB este insa extrem de redusa,de 0,37% in 2008, fata de cel putin cateva procente in stateledezvoltate.

In 2008 primele brute subscrise (indicator care arata afacerileasiguratorilor) de companiile de asigurari de viata s-au ridicat la1,868 miliarde de lei (508 mil. euro), cu 29% peste nivelulanterior.

Pe aceasta piata s-au resimtit insa efectele crizei, astfelincat pentru 2009 unii asiguratori vad o scadere, in timp ce altiisunt mai optimisti si se asteapta la o crestere de catevaprocente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO