Bănci și Asigurări

Lichidatorul BPR vinde 16% din Nova Bank

19.02.2003, 00:00 104

Lichidatorul Bancii Populare Romane (BPR), societatea Real  - Reorganizare, Administrare si Lichidare SRL, scoate la vanzare un pachet de 16% din actiunile Nova Bank, fosta banca Unirea, pentru aceasta participatie mizand pe aproximativ 2 milioane de dolari.
BPR a detinut pana in momentul intrarii in faliment - in vara lui 2000 - pachetul majoritar de actiuni al bancii Unirea, de fapt ambele fiind controlate de Emil Botea. Ulterior, participatia BPR s-a redus treptat, pana la 16% din capital.
Lichidatorul scoate la vanzare un pachet de 650.000 de actiuni la o valoare nominala de 100.000 de lei/actiune, ceea ce inseamna ca valoarea totala a acestui pachet se apropie de 2 milioane de dolari.
"Lichidatorul este obligat prin lege sa lichidizeze toate participatiile pe care le-a avut firma care face obiectul lichidarii pentru a putea sa returneze intr-o anumita masura creditorilor ceea ce li se cuvine. De participatia la Nova Bank pana acum s-au aratat interesati 6 posibili cumparatori dar este prematur sa vorbim despre finalizarea discutiilor. Oricum nu exista un termen limita", a declarat pentru Ziarul Financiar Cornel Ionascu, lichidatorul bancii.
Dupa mai multe luni de discutii, analize si procese, Banca Nationala a Romaniei a avizat la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut grupul elventian Alpur Invest, grup care are legaturi cu Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova,  ca actionar semnificativ cu un pachet de 37% din Nova Bank. Ceilalti actionari sunt un grup de noua persoane fizice si juridice rusesti, SIF Muntenia - 5%, precum si aproape 200 de persoane fizice si juridice romane.
Potrivit unor surse bancare Alpur ar fi interesat sa preia si pachetul de 16% detinut de BPR, urmand astfel da-si creasca participatia la 53%.
Capitalul social al Nova Bank este de aproape 300 miliarde de lei, dar se intentioneaza majorarea acestui la 400 miliarde de lei.
Nova Bank este condusa acum de un grup de investitori rusi in frunte cu Anatoli Patron (care este si in conducerea Bancii de Investitii si Tehnologie din Moscova) si cu Alexei Voskoboy, presedintele Asociatiei Industriasilor din Rusia. Partea romana in conducerea Nova Bank este asigurata de Zoe Ghinescu, fost vicepresedinte timp de peste 10 ani la Banc Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO