Bănci și Asigurări

Leul se depreciază în pofida declaraţiilor liniştitoare ale preşedintelui. Vedeţi aici fraza alambicată care i-a readus zâmbetul lui Băsescu şi despre care Isărescu a evitat să vorbească

Leul se depreciază în pofida declaraţiilor liniştitoare ale preşedintelui, CDS-ul României este îngheţat

Autor: Razvan Voican

27.10.2011, 15:02 2002

Cotaţiile leu/euro continuă să urce pe piaţa valutară interbancară şi au trecut de 4,33 lei pentru un euro. Banca Naţională a calculat un curs de referinţă de 4,3288 lei/euro, în creştere cu 0,03ş faţă de ziua precedentă.

Cât priveşte percepţia externă a României, CDS-ul (costul asigurării contra riscului de defaultţ este îngheţat la 375 de puncte de bază, în timp ce în cazul Poloniei chiar a crescut uşor, la 245 puncte de bază.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor-mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

Comunicatul Consiliului nu conţine însă decât o frază alambicată care face referire la ţările membre UE care nu fac parte din zona euro: "Autorităţile de supraveghere naţionale, sub auspiciile ABE (autoritatea bancară europeană), trebuie să se asigure că planurile băncilor de consolidare a capitalului nu conduc la un efect de levier invers excesiv, inclusiv menţinerea fluxului de credit către economia reală şi ţinând seama de nivelurile actuale de expunere a grupului, inclusiv a filialelor grupului în toate statele membre, fiind conştiente de necesitatea evitării presiunii nejustificate asupra acordării creditelor în ţările-gazdă sau asupra pieţelor datoriilor suverane".

Această formulă este departe de angajamentul expres de menţinere a expunerilor de către băncile străine cu prezenţă importantă pe piaţă inclus în acordul de la Viena din 2009.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a evitat astăzi să comenteze deciziile Consiliului European şi implicaţiile acestora pentru România, deşi se află în faţa presei de azi-dimineaţă. În schimb, a anunţat că BNR nu va restricţiona creditul ipotecar în valută, aşa cum intenţiona prin proiectul de regulament publicat în septembrie, mesaj care va bucura băncile străine prezente în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO