Leul se depreciază în pofida declaraţiilor liniştitoare ale preşedintelui. Vedeţi aici fraza alambicată care i-a readus zâmbetul lui Băsescu şi despre care Isărescu a evitat să vorbească

Autor: Razvan Voican 27.10.2011

Cotaţiile leu/euro continuă să urce pe piaţa valutară interbancară şi au trecut de 4,33 lei pentru un euro. Banca Naţională a calculat un curs de referinţă de 4,3288 lei/euro, în creştere cu 0,03ş faţă de ziua precedentă.

Cât priveşte percepţia externă a României, CDS-ul (costul asigurării contra riscului de defaultţ este îngheţat la 375 de puncte de bază, în timp ce în cazul Poloniei chiar a crescut uşor, la 245 puncte de bază.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor-mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

Comunicatul Consiliului nu conţine însă decât o frază alambicată care face referire la ţările membre UE care nu fac parte din zona euro: "Autorităţile de supraveghere naţionale, sub auspiciile ABE (autoritatea bancară europeană), trebuie să se asigure că planurile băncilor de consolidare a capitalului nu conduc la un efect de levier invers excesiv, inclusiv menţinerea fluxului de credit către economia reală şi ţinând seama de nivelurile actuale de expunere a grupului, inclusiv a filialelor grupului în toate statele membre, fiind conştiente de necesitatea evitării presiunii nejustificate asupra acordării creditelor în ţările-gazdă sau asupra pieţelor datoriilor suverane".

Această formulă este departe de angajamentul expres de menţinere a expunerilor de către băncile străine cu prezenţă importantă pe piaţă inclus în acordul de la Viena din 2009.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a evitat astăzi să comenteze deciziile Consiliului European şi implicaţiile acestora pentru România, deşi se află în faţa presei de azi-dimineaţă. În schimb, a anunţat că BNR nu va restricţiona creditul ipotecar în valută, aşa cum intenţiona prin proiectul de regulament publicat în septembrie, mesaj care va bucura băncile străine prezente în România.