Bănci și Asigurări

Leul profita de optimismul strainilor. Analistii vad loc pentru noi aprecieri

Leul profita de optimismul strainilor. Analistii vad loc pentru noi aprecieri

Dealerii afirma ca euro ar putea sa coboare din nou spre 4 lei daca lucrurile se vor calma pe pietele internationale

10.05.2010, 23:30 29

Leul a reusit ieri sa recupereze o buna parte din terenulpierdut in fata euro pe parcursul saptamanii trecut, profitand derevenirea optimismului jucatorilor pe plan international dupaanuntarea unui pachet impresionant de masuri din parteaautoritatilor europene pentru calmarea pietelor, iar analistiiconsidera ca aprecierea ar putea sa mearga mai departe.
Pe piata valutara de la Bucuresti euro a coborat ieri dimineatapana spre 4,15 lei, dupa ce urcase vinerea trecuta la 4,23 lei,cand pietele internationale erau in degringolada.
"Acum toata lumea este fericita. Dar cum leul nu a fost lasat sa sedeprecieze foarte mult, nici aprecierea nu e la fel de mare",comenteaza dealerul unei banci locale.
La cursul BNR, euro a pierdut ieri 0,5%, coborand la 4,1641 lei.Zlotul polonez, o moneda cu care leul este frecvent comparat dejucatori, a avut insa variatii mult mai mari. Cursul calculat deBanca Centrala Europeana pentru zlotul polonez a coborat cu 2,8%,pana la 4,02 zloti pentru un euro, de la 4,14 zloti/euro vinereatrecuta. La acel nivel, zlotul inregistra o depreciere de aproape8% fata de inceputul lunii aprilie, in timp ce in cazul leuluideprecierea era de putin peste 2%. Aceasta a alimentat speculatiilepe piata privind interventii discrete ale BNR, menite sa apereleul.
"Pe langa continuarea acordului cu Fondul Monetar International,ajustarea semnificativa a deficitului de cont curent sub 5% dinProdusul Intern Brut de la niveluri exprimate prin doua cifreinainte de declansarea recesiunii economice actioneaza in sensulaprecierii leului pe termen mediu si lung", comenteaza Eugen Sinca,analist la BCR. El considera totodata ca investitorii strainiprivesc cu ochi mai buni un plan de consolidare fiscala bazat pereduceri de cheltuieli, asa cum a anuntat guvernul, decat unul carear fi presupus majorari de taxe.
"Randamentele titlurilor de stat s-ar putea consolida in juruldobanzii de politica monetara", spune Sinca. In primele luni aleanului investitorii straini au cumparat masiv titluri de statdatorita randamentelor relativ ridicate. De la peste 10% pe an indecembrie anul trecut, randamentele au coborat insa rapid pana spre5% pe an pana in aprilie.
Dealerii spun insa ca investitorii ar putea sa fie mai retinuti inachizitiile de titluri de stat romanesti pe viitor, dupa ce BNR afortat din nou o crestere a dobanzilor pe piata monetara, cand auaparut presiuni de depreciere a cursului. Cei care cumparaseratitluri de stat la randamente mici le-au vandut in pierdere.
Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank, este ceva mairezervata si considera ca situatia inca tensionata din Europa vaafecta pietele locale. "Pentru moment, cursul pare sa fie plafonatastfel ca nu poate depasi nivelul de 4,2 lei, insa avand in vederesituatia din Europa, nu credem ca vom revedea curand nivelurileatinse luna trecuta", spune Molnar. Ea vede euro coborand spre 4,12lei pana in decembrie.
Pe piata exista insa si opinii potrivit carora leul ar putea sa seintareasca pana sub nivelul de 4 lei/euro in partea a doua aanului, daca situatia de pe pietele internationale va ramanefavorabila, iar BNR nu s-ar mai opune unei asemenea miscari, pentruca ar favoriza procesul de dezinflatie. Guvernatorul Mugur Isarescua subliniat saptamana trecuta ca aprecierea dolarului pune presiunepe scumpirea carburantilor, vazuta ca un factor de risc pentruevolutia inflatiei in lunile urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO