Leul profita de optimismul strainilor. Analistii vad loc pentru noi aprecieri

Autor: Liviu Chiru 10.05.2010

Leul a reusit ieri sa recupereze o buna parte din terenul pierdut in fata euro pe parcursul saptamanii trecut, profitand de revenirea optimismului jucatorilor pe plan international dupa anuntarea unui pachet impresionant de masuri din partea autoritatilor europene pentru calmarea pietelor, iar analistii considera ca aprecierea ar putea sa mearga mai departe.
Pe piata valutara de la Bucuresti euro a coborat ieri dimineata pana spre 4,15 lei, dupa ce urcase vinerea trecuta la 4,23 lei, cand pietele internationale erau in degringolada.
"Acum toata lumea este fericita. Dar cum leul nu a fost lasat sa se deprecieze foarte mult, nici aprecierea nu e la fel de mare", comenteaza dealerul unei banci locale.
La cursul BNR, euro a pierdut ieri 0,5%, coborand la 4,1641 lei. Zlotul polonez, o moneda cu care leul este frecvent comparat de jucatori, a avut insa variatii mult mai mari. Cursul calculat de Banca Centrala Europeana pentru zlotul polonez a coborat cu 2,8%, pana la 4,02 zloti pentru un euro, de la 4,14 zloti/euro vinerea trecuta. La acel nivel, zlotul inregistra o depreciere de aproape 8% fata de inceputul lunii aprilie, in timp ce in cazul leului deprecierea era de putin peste 2%. Aceasta a alimentat speculatiile pe piata privind interventii discrete ale BNR, menite sa apere leul.
"Pe langa continuarea acordului cu Fondul Monetar International, ajustarea semnificativa a deficitului de cont curent sub 5% din Produsul Intern Brut de la niveluri exprimate prin doua cifre inainte de declansarea recesiunii economice actioneaza in sensul aprecierii leului pe termen mediu si lung", comenteaza Eugen Sinca, analist la BCR. El considera totodata ca investitorii straini privesc cu ochi mai buni un plan de consolidare fiscala bazat pe reduceri de cheltuieli, asa cum a anuntat guvernul, decat unul care ar fi presupus majorari de taxe.
"Randamentele titlurilor de stat s-ar putea consolida in jurul dobanzii de politica monetara", spune Sinca. In primele luni ale anului investitorii straini au cumparat masiv titluri de stat datorita randamentelor relativ ridicate. De la peste 10% pe an in decembrie anul trecut, randamentele au coborat insa rapid pana spre 5% pe an pana in aprilie.
Dealerii spun insa ca investitorii ar putea sa fie mai retinuti in achizitiile de titluri de stat romanesti pe viitor, dupa ce BNR a fortat din nou o crestere a dobanzilor pe piata monetara, cand au aparut presiuni de depreciere a cursului. Cei care cumparasera titluri de stat la randamente mici le-au vandut in pierdere.
Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank, este ceva mai rezervata si considera ca situatia inca tensionata din Europa va afecta pietele locale. "Pentru moment, cursul pare sa fie plafonat astfel ca nu poate depasi nivelul de 4,2 lei, insa avand in vedere situatia din Europa, nu credem ca vom revedea curand nivelurile atinse luna trecuta", spune Molnar. Ea vede euro coborand spre 4,12 lei pana in decembrie.
Pe piata exista insa si opinii potrivit carora leul ar putea sa se intareasca pana sub nivelul de 4 lei/euro in partea a doua a anului, daca situatia de pe pietele internationale va ramane favorabila, iar BNR nu s-ar mai opune unei asemenea miscari, pentru ca ar favoriza procesul de dezinflatie. Guvernatorul Mugur Isarescu a subliniat saptamana trecuta ca aprecierea dolarului pune presiune pe scumpirea carburantilor, vazuta ca un factor de risc pentru evolutia inflatiei in lunile urmatoare.