Bănci și Asigurări

ING: BNR a fixat ţinte de inflaţie ambiţioase, dar nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge

Autor: Alexandra Chelu

03.11.2010, 15:42 25

BNR a stabilit noi obiective de inflaţie ambiţioase începând cu2012 doar pentru a transmite semnale pozitive, dar cel mai probabilnu va înăspri politica monetară pentru a le atinge, ceea ce va ducela noi ratări ale ţintelor, consideră analiştii ING BankRomânia.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României adecis, marţi, ca ţinta de inflaţie pentru 2012 să fie menţinută lanivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi săadopte o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus unpunct.

"În mod normal, când o bancă centrală stabileşte ţinte deinflaţie atât de ambiţioase, o concluzie logică ar fi că măsuridure au fost/urmează să fie implementate pentru atingerea ţintelor(în principal majorări ale dobânzii cheie)", se arată într-unraport ING Bank România.

Analiştii băncii consideră, însă, că BNR a stabilit ţinte deinflaţie atât de ambiţioase doar pentru a transmite semnalepozitive, de genul: "trecerea la ţinta staţionară multianuală esteo schimbare benefică, dar ambiţioasă" (...) care "are menirea de aasigura coborârea ratei inflaţiei la un nivel compatibil cucriteriul de inflaţie al Tratatului de la Maastricht".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO