ING: BNR a fixat ţinte de inflaţie ambiţioase, dar nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge

Autor: Alexandra Chelu 03.11.2010

BNR a stabilit noi obiective de inflaţie ambiţioase începând cu 2012 doar pentru a transmite semnale pozitive, dar cel mai probabil nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge, ceea ce va duce la noi ratări ale ţintelor, consideră analiştii ING Bank România.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, marţi, ca ţinta de inflaţie pentru 2012 să fie menţinută la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi să adopte o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

"În mod normal, când o bancă centrală stabileşte ţinte de inflaţie atât de ambiţioase, o concluzie logică ar fi că măsuri dure au fost/urmează să fie implementate pentru atingerea ţintelor (în principal majorări ale dobânzii cheie)", se arată într-un raport ING Bank România.

Analiştii băncii consideră, însă, că BNR a stabilit ţinte de inflaţie atât de ambiţioase doar pentru a transmite semnale pozitive, de genul: "trecerea la ţinta staţionară multianuală este o schimbare benefică, dar ambiţioasă" (...) care "are menirea de a asigura coborârea ratei inflaţiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflaţie al Tratatului de la Maastricht".