Bănci și Asigurări

ING Asigurări: Vom suporta creşterea TVA din profit, fără majorări de tarife

Cornelia Coman, CEO al ING Asigurări: Probabil că o parte din cheltuieli vom reuşi să le micşorăm, dar altele vor creşte, cum ar fi cele cu chiria. Nu putem să începem acum să renegociem din nou chiriile pentru toate sediile.

Cornelia Coman, CEO al ING Asigurări: Probabil că o parte din cheltuieli vom reuşi să le micşorăm, dar altele vor creşte, cum ar fi cele cu chiria. Nu putem să începem acum să renegociem din nou chiriile pentru toate sediile.

29.06.2010, 23:40 52

Cornelia Coman, directorul general al companiei, se aşteaptă laun profit net de 35-40 de milioane de lei (conform standardelorromâneşti de contabilitate) în 2010, după ce anul trecut câştigulnet s-a ridicat la 77,3 milioane de lei (18,3 mil. euro).

"Noi ne-am bugetat oricum un profit mai mic decât anul trecut,dar cu impactul creşterii TVA rezultatul se va duce şi mai jos.N-am calculat încă impactul, dar am decis că vom suporta creştereaTVA din profitul nostru. Probabil că o parte din cheltuieli vomreuşi să le micşorăm, dar altele vor creşte, cum ar fi cele cuchiria. Nu putem să începem acum să renegociem din nou chiriilepentru toate sediile", afirmă Coman (35 de ani), care conduce dedoi ani ING Asigurări.

Companiile de asigurări sunt doar plătitori de TVA, pe care nu opot recupera deoarece tarifele practicate de ei nu conţin aceastătaxă, spre deosebire de alte industrii, unde TVA plătită poate ficompensată cu TVA încasată. Impactul majorării acestei taxe esteînsă mai mare în cazul companiilor de asigurări generale, undecostul cu despăgubirile cuprinde şi TVA, spre deosebire de cele deasigurări de viaţă.

Şi-ar putea reface bugetul de vânzări

ING Asigurări şi-a propus pentru anul acesta o creştere de 5% aprimelor brute subscrise comparativ cu 2009, însă planul ar puteafi refăcut în următoarea perioadă, deoarece majorarea TVA va afectavenitul disponibil al populaţiei, ceea ce înseamnă că vânzările deasigurări de viaţă s-ar putea reduce. Totuşi, între mişcările dineconomie şi piaţa asigurărilor există un decalaj de aproximativşase luni, astfel încât efectele majorării TVA s-ar putea vedeaabia anul viitor. În 2009 subscrierile totale ale companiei s-auridicat la 527 mil. lei (125 mil. euro).

"După primele şase luni nivelul subscrierilor este foarteaproape de cel bugetat şi acesta este motivul pentru care nu amschimbat încă bugetul. Vom face însă nişte analize macroeconomicecu ajutorul colegilor din bancă (ING Bank - n. red.) şi în funcţiede acestea am putea lua măsuri", explică directorul INGAsigurări.

Mizează pe noi produse unit-linked

ING Asigurări şi-a refăcut produsele de tip unit-linked, care aureprezentat jumătate din vânzări anul acesta, poliţele având înprezent costuri mai reduse şi informaţii mult mai clare. De laînceputul anului până în prezent compania a vândut circa 20.000 depoliţe noi, din care jumătate sunt tradiţionale şi jumătate de tipunit-linked. Până la sfârşitul anului Coman estimează că vânzărilede unit-linked se vor ridica la încă 13.000 de poliţe.

Compania mizează şi pe parteneriatele cu băncile, luna aceastafiind încheiat un acord de distribuţie cu Citibank. De asemenea,asigurătorul, prezent pe piaţa locală de 13 ani, vinde poliţe prinintermediul ING Bank, Piraeus şi GE Money.

30% din clienţii de pensii facultative nu maiplătesc

Circa 30% din clienţii celor două fonduri de pensii facultative(pilonul III) administrate de ING Asigurări au renunţat să maiachite contribuţii în ultimul an, din cauza dificultăţilorfinanciare cu care se confruntă. O parte din cei care au renunţatsunt clienţi corporate, care au încheiat contracte de pensiefacultativă pentru angajaţii lor.

În prezent, ING Asigurări are aproape 76.000 de clienţi la celedouă fonduri ale sale, fiind cel mai are administrator de pensiifacultative. De asemenea, ING Pensii deţine cel mai mare fond depensii private obligatorii (pilonul II).

"Avem o rată de colectare mai mică decât în 2008, 30% dinparticipanţi au stopat contribuţiile în ultimul an. Rata celor carenu mai plătesc a urcat aproximativ cu 10 puncte procentuale", spuneCornelia Coman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO